© rr

Tijgermug speelt bloedgevers parten

Het Rode Kruis heeft elke zomer opnieuw problemen om voldoende bloeddonoren te vinden. Een van de redenen is de tijgermug, die het West-Nijlvirus verspreidt in regio’s die druk door toeristen worden bezocht. Zo mogen bezoekers van een groot gedeelte van Italië en Griekenland gedurende een maand na hun reis geen bloed geven.

Gunter Willekens

“Beste donor, de voorraad van jouw bloedgroep komt zwaar onder druk. Patiënten hebben jou hard nodig. Kom je zo snel mogelijk bloed doneren?”

Wie zo’n sms’je krijgt, haast zich uiteraard naar het dichtstbijzijnde bloedinzamelingspunt. Zoals ondergetekende. Waar hij van de arts te horen kreeg dat hij geen bloed mocht geven. De reden? “U bent langs Milaan gereden, en daar zit een gevaarlijke mug.”

Koorts en meningitis

Navraag bij het Rode Kruis leert dat deze arts ietwat overijverig is geweest. Maar er is wel een probleem. “Als iemand effectief overnacht heeft in een van de regio’s die door de tropische tijgermug geteisterd worden – waarvan onze artsen een lijstje hebben gekregen – is het criterium om iemand 28 dagen uit te sluiten van bloed- of plaatjesdonatie”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van het Rode Kruis.

De tijgermug kan besmet zijn met het West-Nijlvirus en kan zo de westnijlziekte overdragen. Bij acht op de tien mensen levert zo’n infectie geen symptomen op, maar vooral voor mensen boven de vijftig kan de ziekte gevaarlijk zijn en koorts of zelfs meningitis veroorzaken. En vooral: er is geen effectieve behandeling.

Toeristische luchthavens

De tropische tijgermug duikt sinds enkele jaren geregeld op in de buurt van internationale Europese luchthavens, en kan overleven in regio’s met tropische temperaturen. Op dit ogenblik bevindt een groot aantal regio’s in Italië, Roemenië, Servië, Griekenland en Hongarije zich in de gevarenzone. “Een overnachting tijdens een doorreis is genoeg”, zegt Ine Tassignon. “We kunnen geen risico’s nemen. Bij 80% van de besmettingen zijn er weliswaar geen symptomen merkbaar, maar ondertussen kan je het virus wel overdragen via bloeddonatie. En de gevolgen voor de ontvanger van het bloed, vaak iemand met al een verminderde weerstand, kunnen levensbedreigend zijn.”

Donorzelftest

De gebieden waarvoor het Rode Kruis waarschuwt, worden aangeduid door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten en worden geüpdatet naarmate nieuwe besmettingen door de betrokken landen worden gemeld. “Onze lijst van bestemmingen binnen Europa waarvoor we een uitstel van bloeddonatie vragen, kan dus elke week nog uitbreiden”, zegt Tassignon. “Een bezoek aan een bepaalde bestemming kan in het begin van de zomer geen tijdelijk uitstel van bloed- en plaatjes­donatie hebben gevergd, terwijl dat later in de zomer wel het geval kan zijn.”

Om te vermijden dat je als donor na je vakantie bloed wil geven maar niet mag, raadt Tassignon aan om vooraf de donorzelftest te doen. “Als je deze test volledig doorlopen hebt, dan heb je al een grotere zekerheid dat je niet voor niets naar een donorcentrum of mobiele collecte trekt.”

Intussen kampt het Rode Kruis wel met een tekort aan bloeddonoren in de zomermaanden. “De tijgermug is een van de redenen waarom het tijdens de zomer een moeilijke opdracht is om de bloedvoorraad op peil te houden. Daarom moedigen we onze donoren ook altijd aan om al voor hun zomervakantie bloed te geven.”