© Karel Hemerijckx

Wat als het fietspad niet sneeuwvrij is? “Als het te glad is, mag je op de weg fietsen”

Weinig dingen die zo uitdagend zijn als met een tweewieler overeind proberen blijven op een besneeuwd fietspad. “We zijn naar school/het werk geglibberd”, was woensdag een veelgehoorde klacht bij de Limburgse fietsers. Nochtans wordt er wel degelijk op de fietspaden gestrooid. “Maar we kunnen uiteraard niet overal tegelijk zijn”, zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Als het fietspad gevaarlijk glad is, mogen fietsers overigens op de rijweg fietsen.”

Ruben STEEGEN

Meer dan 5.000 ton. Zo veel zout werd er sinds maandag al gestrooid op de Vlaamse snelwegen, gewestwegen en…fietspaden. “Want onze diensten maken de fietspaden aan de gewestwegen wel degelijk sneeuw- en ijsvrij”, benadrukt Veva Daniëls. “Als het fietspad aan de baan grenst, neemt de strooiwagens ook het fietspad mee. Maar voor gescheiden stroken zetten we aparte, kleinere ruimers in.”

Dat heel wat Limburgse fietspaden er dinsdagavond en woensdagochtend spierwit bijlagen, had vooral met de weersomstandigheden te maken. “Bij intensieve sneeuwval kan het zout zijn werk niet doen en moet er een tweede keer sneeuw worden geruimd en worden gestrooid. Onze mensen werken de klok rond om ook de fietspaden vrij te maken, maar we kunnen uiteraard niet overal tegelijk zijn.”

© Nico Meens

Voetpaden

De fietspaden aan lokale wegen vallen onder de bevoegdheid van de gemeenten. “Dinsdagnacht hebben twee ploegen doorgewerkt om ook de Genkse fietspaden sneeuw- en ijsvrij te krijgen”, zegt Genks schepen van Openbare Werken Erhan Yilmaz (CD&V). “Daarvoor zetten we een speciale, kleinere ruimer in. Eerst de fietspaden op de primaire wegen en in de buurt van scholen, maar we proberen elk stukje sneeuwvrij te krijgen. Dat lijkt redelijk goed gelukt, want de fietsersbond heeft ons bedankt voor het harde werk.” Als eigenaar van een woning heeft u overigens de verplichting om sneeuw te ruimen op het voetpad voor uw huis.

Veilig op school

In Voeren was Philippe Pleyers woensdagochtend al vroeg uit de veren om de fietspaden ijsvrij te maken met zijn tractor. “Dat doe ik al sinds 2012 in opdracht van de gemeente zodat de Voerense kinderen veilig op school raken. Met maar tien kilometer aan fietspaden valt dat hier gelukkige reuze mee.”

© Serge Minten

Wie toch op een besneeuwd of spekglad fietspad stoot, mag dat altijd aan het Agentschap Wegen en Verkeer of de gemeente laten weten. “We houden meldingen via onze sociale media nauwgezet in de gaten”, zegt Daniëls. “Als het door sneeuw of ijs niet veilig is om op het fietspad te rijden, heb je als fietser overigens het recht om op de rijbaan te gebruiken. Automobilisten moeten dan een zijdelingse afstand van minstens één meter respecteren.”