vrijdag 24 november 2017 - Limburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Rick de Leeuw: “Moeten we onze mobiliteit niet beter richten op steden als Luik, Maastricht en Aken?” Luc Daelemans

Provincie organiseert debatfestival over toekomst van Limburg

Welk Limburg willen wij?

GENK

Welk Limburg wil jij? Op die vraag kun je een antwoord geven tijdens een debatfestival op 8 december in Thor Park in Genk. De provincie organiseert deze debattenslag over de toekomstige ruimtelijke ordening van Limburg en alle Limburgers mogen er hun zeg komen doen. “Ik hoop dat de mensen mee willen denken”, zegt Rick de Leeuw, die een presentatie komt geven over mobiliteit.

Guy THUWIS

Een tiental thema’s komt aan bod tijdens het debatfestival. De open ruimte, woonbeleid, mobiliteit, stedelijkheid, leefbare dorpen... Kortom, alle mogelijke onderdelen van de ruimtelijke ordening. Specialisten belichten hun visie waarop het publiek met hen in discussie kan treden.

Een van de sprekers is zanger-schrijver Rick de Leeuw, die ons wil laten nadenken over de mobiliteit van de toekomst. Een hele eer vindt de bekende inwoner van Heks (Heers) dat. “Het moet een informatief en verhelderend debat worden over mobiliteit in Limburg”, zegt De Leeuw. “Hoe is het nu met onze mobiliteit en hoe zouden we het willen? Ik woon zelf al anderhalf jaar in Haspengouw en ik merk dat Luik bijvoorbeeld makkelijker bereikbaar is dan Brussel. Eindhoven daarentegen, dat is al een pak moeilijker.”

Je hebt tijdens je concerttournees ook in Limburg al heel veel op de baan gezeten. Wat kan er volgens jou beter op vlak van mobiliteit?

“Ik heb gemerkt dat Limburg internationaal georiënteerd is. Limburg speelt een belangrijke rol in de Euregio. Vraag is of we onze mobiliteit niet beter zouden richten op steden als Luik, Maastricht, Eindhoven, Aken en Keulen dan op Brussel? Maastricht is met de auto knap moeilijk te bereiken vanuit Heks. Voor een reis naar Eindhoven met het openbaar vervoer moet je toch op één dag rekenen.”

Meer openbaar vervoer dus naar steden over de grens?
Ik fiets in Limburg met open mond van blijdschap Rick DE LEEUW

“We zitten met een toestand die historisch gegroeid is. Is dat wat we willen of willen we daar iets aan veranderen? Misschien is het niet optimaal, maar zijn de oplossingen te duur, te ingrijpend of te belastend. Ik hoop dat de mensen daarover mee willen denken.”

Je presentatie gebeurt vanuit ‘The Holodeck’, een futuristische ruimte die we kennen uit Star Trek?

“Het wordt inderdaad interactief en verrassend, maar hoe het er juist gaat uitzien, weet ik nog niet. Iets grafisch met hologrammen waar je virtueel doorheen kunt lopen.”

De fiets is een eenvoudige oplossing voor onze mobiliteitsknoop. Je bent zelf een fervent fietser. Wat vind je van de Limburgse fietswegen?

“Ik fiets hier in gezegende omstandigheden. Vanuit mijn woonplaats in Heks kan ik de heuvels opzoeken. Als ik meer naar het noorden rijd, kom ik in het vlakke land waar de wind vrij spel heeft. In de richting van Voeren en Maastricht kan ik mijn kuiten geselen. Dit is een geweldige omgeving om te fietsen. De fietspaden en mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk. Ik fiets hier met open mond van blijdschap.”

En de staat van de fietspaden?

“Voor een deel fiets je in Haspengouw vaak op landbouwwegen. Ik vind het mooi dat die ook extra gebruikt worden voor fietsers. Die landbouwwegen liggen er niet altijd ideaal bij, maar voor mij mag het wat hotseknotsen. Dat maakt het geheel geweldig authentiek.”

Debatfestival op 8 december in Thor Central in Waterschei. Deelname is gratis, inschrijven kan tot 1 december op www.welklimburgwiljij.be

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws