Gepensioneerden moeten soms nog veel belastingen bijbetalen wanneer ze hun aangifte indienen
Foto: Freepik

Zes redenen waarom je vaak nog veel belastingen betaalt op je pensioen

Het is niet omdat je een pensioen krijgt van de overheid, dat je geen belastingen hoeft te betalen. Integendeel, gepensioneerden moeten soms nog veel bijbetalen wanneer ze hun aangifte indienen. De aanvullende gemeentebelasting en het systeem van de indexering zorgen er ook voor dat gepensioneerden soms hoge belastingen moeten betalen. "Een hoger pensioen wordt ook zwaarder belast dan een hoger loon. En dat laatste is niet helemaal eerlijk," vindt docent Maurice De Mey van de Fiscale Hogeschool in Brussel.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be. 

Heel wat gepensioneerden vragen zich af waarom ze nog belastingen moeten betalen op hun pensioen. Dat krijgen ze toch van de overheid? Waarom moeten ze dan een deel terugbetalen? Fiscaal expert Maurice De Mey: "Het pensioen is een inkomen, net zoals je loon. Er wordt vooraf al een groot deel afgehouden, onder de vorm van de bedrijfsvoorheffing, maar nog lang niet alles."

Als je bovenop een overlevingspensioen ook nog andere inkomsten hebt, is dat een dodelijke combinatie. Vaak betaal je dan veel belastingen

Maurice De Mey, docent Fiscale Hogeschool

Daarom betaal je hoge(re) belastingen op je pensioen

Hoeveel belastingen je op je pensioen moet betalen, is voor iedereen anders. "Die berekening hangt dus heel erg af van ieders individuele situatie." Maar dit zijn de 6 belangrijkste factoren die een rol kunnen spelen: 

  1. Andere inkomsten: "Mensen hebben vaak nog andere inkomsten, zoals onroerende inkomsten of ze ontvangen onderhoudsgeld", legt Maurice de Mey uit. "Daardoor kan het lijken alsof je nog veel belastingen moet betalen op je pensioen, terwijl je die betaalt op je andere inkomsten."
  2. Te lage bedrijfsvoorheffing: "Soms lijkt het alsof je twee keer wordt belast op je pensioen, maar dat is niet zo. Je hebt vaak al bedrijfsvoorheffing aan de bron betaald, maar dat is maar een voorschot op je personenbelasting. Als dat voorschot te laag is berekend, dan zal je nog moeten bijbetalen."
  3. Te weinig aanvullende gemeentebelasting: "Normaal gezien betaal je een forfaitair aanvullende gemeentebelasting van 7 procent, maar sommige gemeentes zitten daarboven. In dat laatste geval, betaalde je te weinig aanvullende gemeentebelasting. Daardoor moet je dan bijbetalen."
  4. De indexering: "De index van de belastingschijf loopt achter. Pensioenen worden geïndexeerd op basis van het inkomstenjaar. Maar de belastingschijven zijn geïndexeerd op basis van het jaar ervoor. Als er bijvoorbeeld een jaar is waarbij we 5 indexsprongen hebben gehad, dan zullen we pas het jaar daarna de gevolgen daarvan zien op onze belastingbrief."
  5. De combinatie van inkomsten: "Als je bovenop een overlevingspensioen ook nog bijverdient, is dat vaak een dodelijke combinatie. Vaak betaal je dan veel belastingen, tenzij je zéér goed bijverdient."
  6. De berekening van een hoog pensioen: "Iemand met een hoger pensioen wordt meer belast dan iemand met een hoger loon," stelt de fiscaal expert. "En dat vind ik persoonlijk niet eerlijk. Een woordje uitleg: een pensioen tot 18.290 euro is belastingvrij, omdat je een basisvermindering en een aanvullende vermindering krijgt. Maar zodra je meer pensioen krijgt, betaal je niet alleen belastingen op alles wat daarboven ligt, maar ook op die 18.290 euro. Dan wordt plots je volledige pensioen belast."

    Er zijn wel een aantal inkomsten die geen invloed hebben op die vermindering. Zoals inkomsten uit flexi-jobs, want die worden niet belast. Ook afzonderlijk belastbare inkomsten, zoals inkomsten uit de deeleconomie of het verenigingsleven hebben geen invloed. Net als inkomsten van gepensioneerden die aan het werk zijn in de zorgsector. Ook achterstallen en ontvangen pensioenkapitaal vallen daar niet onder.

Meest gelezen