Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Salmonellabesmetting: 118 kinderen en 30 scholen betrokken

Salmonellabesmetting: 118 kinderen en 30 scholen betrokken
Beeld VTM NIEUWS

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid zijn al zeker dertig scholen getroffen door een salmonellabesmetting. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Minstens negentig kinderen zijn daardoor ziek geworden. De traiteur die de maaltijden leverde aan de scholen waar kinderen ziek werden, blijft gesloten tot de oorzaak van de besmetting gekend is. In totaal liepen 118  kinderen een voedselvergiftiging op.

Deze week werden 14 leerlingen van scholen in Pittem en Meulebeke met een salmonellavergiftiging in het ziekenhuis in Tielt gebracht. Ondertussen zijn ook in andere scholen in West- en Oost-Vlaanderen besmettingen vastgesteld. Het gaat ondertussen al om 118 kinderen uit 30 verschillende scholen die een voedselvergiftiging hebben opgelopen. De verschillende scholen kopen hun maaltijden bij dezelfde traiteur.

Het is nog altijd niet zeker of de traiteur, die aan alle scholen maaltijden levert, verantwoordelijk is voor de besmetting. Het FAVV heeft uit voorzorg besloten om de zaak te sluiten. Volgende week worden er nieuwe tests afgenomen en zal het voedselagentschap beslissen of de traiteur al dan niet terug opengaat.

Ontsmetting

“We weten nog steeds niet waar de besmetting vandaan komt”, aldus Hervé Vervaeck, de eigenaar van het West-Vlaamse cateringbedrijf. “Vandaag komt een speciale firma het hele bedrijf ontsmetten, tot de bureaus toe. Om 9 uur zitten we met de firma samen om te bekijken of het personeel hierbij kan helpen.”

Bij de traiteur zijn 45 mensen aan de slag. Het bedrijf uit Harelbeke biedt warme maaltijden, koude maaltijden en broodjes aan. Dagelijks levert het tussen 10.000 en 12.000 maaltijden aan scholen, OCMW’s en andere organisaties. “Het bedrijf bestaat sinds 1974, het is de eerste keer dat dit ons overkomt. De impact hiervan is enorm en we hopen dan ook dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt”, aldus de eigenaar.

Stalen

Het FAVV, het federaal voedselagentschap, nam eerder al stalen bij de traiteur om de oorzaak van de besmetting te onderzoeken. Gisteravond ging het opnieuw langs voor verder onderzoek maar voorlopig is de oorzaak van de besmetting nog niet gevonden.