Jerry Meuris met zijn boek naast de resten van de linde.© Kevin Verboven

27 april 1974: droevige dag voor Zoersel

Zoersel -

Iemand bij stilgestaan? Vandaag, zaterdag 27 april, is het exact vijftig jaar geleden dat de legendarische lindeboom werd omgezaagd.

De pastoor luidde toen de doodsklokken en inwoners stonden met tranen in hun ogen. De boom werd in 1974 geschat op 800 jaar oud. Momenteel zou men eerder van 600 jaar spreken. Eind maart opende in het Lindepaviljoen een mooie herdenkingstentoonstelling, waar exact een halve eeuw na het gebeuren zaterdag toch wat volk kwam kijken.

Exact vijftig jaar geleden trok Louis Meeusen deze Stihl-kettingzaag in gang.© Kevin Verboven

Ook Jerry Meuris van Toerisme Zoersel was er. Hij bracht het boek Een tweede leven, het verhaal van de Zoerselse lindeboom uit, met veel foto’s dat te koop is in het Lindepaviljoen.

Beeldhouwers Pol Van Esbroeck en Mariëtte Coppens vereeuwigden oude Zoerselse volksfiguren in de stam. Ook hier kwamen zaterdag enkele toeristen naar kijken.

De Zoerselse linde is dus een halve eeuw uit het straatbeeld verdwenen, maar nog lang niet vergeten, en zeker nog niet uit het hart van de Zoerselaar. 

Zoersel blijft nog altijd het dorp aan de linde, maar het nieuw exemplaar hier rechts naast cultuurhuis de Bijl waar vroeger de dikke linde stond, moet nog enkele honderden jaren groeien om opnieuw de afmetingen van weleer te halen.© Kevin Verboven

(kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Zoersel