© RR

Twee jaar ‘zaalverbod’ wegens islamprediker: “Stadsdiensten zijn misleid”

De vereniging VOEM, voluit Vereniging voor Ontwikkeling & Emancipatie van Moslims, mag twee jaar lang geen publieke ruimte huren in Antwerpen. Volgens schepen Fons Duchateau (N-VA) heeft VOEM de stadsdiensten misleid toen het een zaal huurde.

dirk hendrikx

“Tot twee keer toe hebben onze ambtenaren voor de zaalverhuur gevraagd waarover de twaalfdelige lessenreeks van moslimprediker Ali Houri in Den Tir op het Kiel zou gaan”, zegt Michael Lescroart, woordvoerder van de Antwerpse schepen voor Diversiteit Fons Duchateau. “Het antwoord luidde ‘Arabische geschiedenis’, maar het eigenlijke onderwerp was hoe je de leer van de profeet Mohammed kunt vertalen in het dagelijkse leven. Dat is een religieuze, geen historische opzet.”

De schepen hoeft zich verder niet uit te spreken over de inhoud van de lessen. “In alle zalen van de stad, en dat zijn er zo’n vijfhonderd, mogen geen levensbeschouwelijke activiteiten plaatsvinden. Die regel is na misleiding overtreden, vandaar de sanctie tegen de organisator, en dat is VOEM.”

Bij VOEM, dat zo’n tweehonderd vzw’’s overkoepelt, was ondanks aandringen niemand te vinden voor commentaar.

Zuivere geloofsbeleving

Ali Houri is een jonge Nederlandse moslimprediker die al sinds enkele jaren geregeld ook in Vlaanderen lezingen geeft. Een recente lezing van hem in Genk, samen met ex-rapper Abid Tounssi, deed stof opwaaien. In een tv-reportage was te zien hoe zij moslimjongeren op het hart drukten om zelfs plaatsen waar anderen alcohol drinken te mijden en om nooit naar muziek te luisteren en strakke kleding te weren. Het einddoel was een zuivere geloofsbeleving. Mannen en vrouwen zaten apart in de zaal, behalve in de zijbeuken.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) haalde in het Vlaams Parlement in navolging van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) bikkelhard uit naar de twee moslims, die ze haatpredikers noemt. “Het is zeer betreurenswaardig dat sprekers met een zeer bedenkelijk curriculum van lokale besturen een platform krijgen voor evenementen die een voedingsbodem zijn voor radicalisering.”

Homans wil federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aanspreken over een wet die haatprediken strafbaar maakt. “Deradicalisering gaat niet alleen over de opvolging van ex-Syriëstrijders.”

Tegenstanders

Hicham El Mzairh, diversiteitsdeskundige en districtsraadslid voor de sp.a in Wilrijk, betreurt deze opstelling. “Ik sta niet achter de boodschap van de predikers. Wij hebben in de vorige coalitie in 2011 al de huurcontracten voor de stadszalen verscherpt om dit soort van activiteiten weg te houden. Maar VOEM is zeker geen radicale vereniging, integendeel. Het heeft gewerkt rond holebi’s in de allochtone gemeenschap, borstkankerpreventie en huiselijk geweld. VOEM heeft waarschijnlijk heel wat jongeren ervoor behoed om naar Syrië te trekken. De stad zou veel meer moeten communiceren met deze verenigingen. Maar ze bespaart daar juist op. Als je alleen maar verbiedt, verhuizen ze naar achterkamertjes, waar je alle controle kwijt bent.”

Op Facebook houdt Sarah El Massaoudi, een Antwerpse maatschappelijk werker, een gloedvol betoog om te stoppen om altijd maar moslims aan te vallen en in te perken. “Ik ben dat zo beu. Je hoeft het niet eens te zijn met deze predikers, het is misschien terecht om dit te verbieden in zalen van de stad, maar verder moet je toch het recht op vrije meningsuiting respecteren? Of telt dat niet als de mening afwijkt van de algemene norm? Ik heb in lezingen van Ali Houri ook alleen maar oproepen tot integratie en een positieve houding tegenover alle normen en waarden gehoord.”