© REUTERS

Voorzitter en twee bestuursleden Amerikaanse turnbond stappen op wegens misbruikschandaal

Het misbruikschandaal in het Amerikaanse turnen heeft maandag koppen doen rollen bij de Amerikaanse turnfederatie. Voorzitter Paul Parilla, vicevoorzitter Jay Binder en penningmeester Bitsy Kelley hebben hun functie neergelegd. “We geloven dat deze stap het ons makkelijk zal maken om een efficiënte hervorming door te voeren binnen onze organisatie”, verklaarde CEO Kerry Perry.

De drie stapten onder druk op nadat meer dan honderd vrouwen getuigden dat ze seksueel misbruikt werden door Larry Nassar, voormalig teamdokter van het Amerikaanse team. Onder hen olympische kampioenen en medaillewinnaars als Simone Biles, Aly Raisman, McKayla Maroney, Gabby Douglas, Jordyn Wieber en Jamie Dantzscher. De 54-jarige Nassar staat momenteel terecht voor de feiten. Er wacht hem een levenslange gevangenisstraf. Begin december werd hij al veroordeeld tot een celstraf van zestig jaar wegens het bezit van kinderporno.

Nassars slachtoffers zoeken niet alleen gerechtigheid. Ze willen ook voorkomen dat dergelijke feiten zich in de toekomt herhalen en willen dat uitgezocht wordt hoe het mogelijk was dat Nassar bijna twee decennia lang zijn gang kon gaan.

In maart 2017 leidde het schandaal al tot het ontslag van Steve Penny, die Kerry Perry voorging als CEO. Hij werd verweten dat hij te lang talmde om naar de autoriteiten te stappen. .

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer