Deel hof vindt president VS tot op zekere hoogte onschendbaar

Nieuws
De conservatieve rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof hebben laten doorschemeren dat een president tot op zekere hoogte onschendbaarheid geniet tegen strafvervolging. Dat gaven ze aan in de zaak die door Donald Trump voor het hof is gebracht over beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.
anp
donderdag 25 april 2024 om 20:23
Afbeelding
beeld anp

De conservatieve rechters zijn met zes tegen drie in de meerderheid. Drie van hen zijn destijds door Trump aangesteld. Zeker vier rechters, maar mogelijk vijf, hebben problemen met de uitspraak van een lagere rechtbank dat een voormalige president geen ‘volledige immuniteit’ geniet.

Opperrechter John Roberts zei ‘zorgen’ te hebben over de uitspraak en vroeg zich onder meer af waarom ze de zaak niet zouden terugsturen naar het hof van beroep. Dat zou haast zeker betekenen dat de zaak vertraagd wordt tot na de verkiezingen in november, waarbij Trump het opneemt tegen zittend president Joe Biden.

Eerste president in strafzaak

Trump was niet bij het hooggerechtshof in Washington aanwezig omdat hij bij een strafzaak tegen hem in New York moet zijn over het betalen van zwijggeld aan een pornoster. Hij is de eerste oud-president in de Amerikaanse geschiedenis die zich moet verantwoorden in een strafzaak.

Een advocaat van Trump is door de rechters ondervraagd. ‘Zonder presidentiële immuniteit tegen strafrechtelijke vervolging kan er geen presidentschap zijn zoals wij dat nu kennen. In de afgelopen 234 jaar van de Amerikaanse geschiedenis is geen enkele president ooit vervolgd voor zijn officiële handelingen’, verdedigde hij Trump. Volgens hem zal het effect hebben op de beslissingen die een president neemt - vooral in tijden wanneer dat het meest nodig is - als die na zijn aftreden voor zijn besluiten vervolgd kan worden.

Wel of geen officiële handeling

Rechter Sonia Sotomayor vroeg de advocaat of een president ook onschendbaar is als hij de opdracht geeft om een politieke rivaal uit de weg te ruimen. En rechter Roberts vroeg zich hetzelfde af, als de president een ambassadeur aanstelt die hem smeergeld heeft aangeboden.

Volgens de advocaat is omkoping geen officiële handeling van een president, maar persoonlijk handelen. Roberts bracht daartegen in dat het aanstellen van een ambassadeur wel degelijk een officiële handeling is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwszender Al Jazeera op zwart in Israël

Al Jazeera is uit de lucht gehaald in Israël. Na de beslissing van de regering om de activiteiten van de Qatarese nieuwszender te verbieden, is de zender nu op zwart gegaan.

Afbeelding

PSV maandag gehuldigd, rondrit op platte kar en feest in Eindhoven

PSV is voor de 25e keer landskampioen geworden en dat wordt maandag 6 mei gevierd met een huldiging in Eindhoven. De feestelijkheden beginnen om 15.45 uur in het Philips Stadion, waar de spelers een ereronde met de schaal lopen.

Afbeelding

Xi gearriveerd in Parijs voor staatsbezoek en begin Europese tour

De Chinese president Xi Jinping is in de Franse hoofdstad Parijs aangekomen voor een staatsbezoek, melden Chinese staatsmedia. Hij heeft er maandag een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Afbeelding

Crypto.com wil meer sportsponsoring na deal Miami Grand Prix

Crypto.com wil meer sporten gaan sponsoren, nadat het handelsplatform voor cryptomunten de titelsponsor werd van het Formule 1-evenement in Florida, de Crypto.com Miami Grand Prix.

Afbeelding

Organisatie Wageningse herdenking blij met ordelijk verloop

De organisatie achter de herdenking van de Duitse capitulatie en het Vrijheidsdefilé in Wageningen, Wageningen45, kijkt tevreden terug op de plechtigheden in de Gelderse stad.

Afbeelding

WO II-veteranen voorop in Vrijheidsdefilé, ruim 1700 deelnemers

In Wageningen hebben ruim 1700 mensen meegedaan aan het Vrijheidsdefilé. Het traditionele defilé ter ere van de bevrijders en veteranen stond voorheen bekend als het Bevrijdingsdefilé.