© WH, BDD

Brugramp Genua. En wat met onze bruggen? “Hier fietsen elke dag veel kinderen”

Na het drama in Genua wordt ook hier misschien wat angstvalliger over een oude brug gereden, of eronderdoor gefietst. Ook in de provincie Antwerpen zijn er namelijk probleembruggen, die van nabij worden opgevolgd. Hoe kijken de buurtbewoners nu naar hun oude vertrouwde bruggen? Niet al te angstig, zo blijkt. Al klinkt het bij voorbijgangers aan de doorhangende brug in Deurne toch een beetje twijfelend: “Ik probeer aan andere dingen te denken als ik eronder wandel met mijn hond.”

anro

Vlak bij het Rivierenhof in Deurne loopt een brug die volgens minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) “moet herbouwd worden”, al wordt daar pas in 2020 geld voor vrijgemaakt. Volgens een buurtbewoner passeren er op schooldagen veel kinderen op de fiets onder de probleembrug.

Het gaat om een brug van de E313 die boven de Cornelissenlaan loopt, op het punt waar die overgaat in de Collegelaan. De minister is van plan de verouderde brug opnieuw te laten bouwen. “De budgetten hiervoor zullen gereserveerd worden in 2020”, klinkt het. Een knoop is dus zeker nog niet doorgehakt.

“Er fietsen dagelijks schoolkinderen langs hier”, weet Gunther Van den Wyngaert (38), die lang vlakbij heeft gewoond. “Je let niet op de staat van die brug omdat je ervan uitgaat dat die helemaal in orde is. Maar eigenlijk weet je dat niet zeker.”

Barst in steunpilaar

In een van de steunpilaren is een barst te zien en de laag metaalbedekking is over de hele brug aan het afbladderen. “Ik ga vaak op vakantie in Italië en reed vaak over die ingestorte brug in ­Genua”, gaat Gunther verder. “Mensen vertellen me nu wel dat ze merkten dat er iets verkeerd was aan de brug, maar ik heb dat niet echt opgemerkt.”