© EPA-EFE

VIDEO. Thibau Nys troeft andere toppers af in koninginnenrit Ronde van Hongarije met indrukwekkende demarrage en grijpt leiderstrui: “Toen wist ik dat ik zou winnen”

Thibau Nys (21) heeft vrijdag de koninginnenetappe in de Ronde van Hongarije, een vijfdaagse rittenkoers voor de Pro Series, gewonnen. De jonge renner van Lidl-Trek demarreerde op de oplopende finishstrook en gaf de concurrentie het nakijken. Voor Nys is het zijn tweede zege van het wegseizoen.

Quinten Torfs
Bron: BELGA

De derde etappe in Hongarije finishte bovenop Kekesteto, de hoogste beklimming van het land. Lidl-Trek zette op die twaalf kilometerslange slotklim een trein op voor Nys. De Brabander was vorig jaar al als tweede geëindigd in een bergrit in Hongarije, en bewees enkele weken terug zijn prima vorm met winst op een aankomst bergop in de Ronde van Romandië, de koers waar hij aan zijn wegseizoen was begonnen.

Duits kampioen Emanuel Buchmann stak met een aanval in de laatste twee kilometer van de Kekesteto nadrukkelijk de hand uit naar de ritzege, maar viel toch stil in de steile laatste hectometers. Daar sprintte Nys op indrukwekkende wijze over Buchmann. De Italiaan Diego Ulissi werd nog tweede, Buchmann zelf derde. Een andere Belg, Harm Vanhoucke, finishte als zesde op elf seconden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In het algemene klassement heeft de 21-jarige Nys vier seconden voorsprong op Ulissi, en zes op Buchmann. De Ronde van Hongarije duurt nog tot en met zondag. Zowel zaterdag als zondag ligt de finish bovenop een helling.

Reactie Nys

“Het is ongelooflijk. Ik zou mij vooral richten op de rit van morgen en de laatste dag. Vandaag wilden we enkel de benen testen en zien waar we konden eindigen. Ik wist niet goed hoe ik moest reageren na de eerste twee, makkelijke ritten. De benen voelden wat lui aan, maar de ploeg heeft het fantastisch gedaan”, begon Nys na afloop.

Nys kwam achteraf vooral met complimenten voor teamgenoot Vacek. “Mathias was onwaarschijnlijk sterk. En op het einde vond ik nog de benen om het af te maken. Ik moest geduldig zijn. De laatste vijfhonderd meter waren erg steil, en dus wist ik dat ik iets moest overhouden for de laatste punch. Het leek er even op dat we Buchmann niet meer zouden inlopen, maar ik gaf alles en ik kwam nog terug. Toen wist ik dat ik zou winnen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer