© Joris Herregods

BUURTREPORTAGE. Nieuw Operaplein nu toegankelijk voor iedereen: “De opera komt opnieuw tot zijn recht”

Het is bijna niet meer voor te stellen dat het nieuwe Operaplein een paar jaar geleden nog een drukke rijweg was. Toevallige passanten en doelbewuste bezoekers probeerden zich op de opening van het nieuwe plein vrijdagmorgen voor te stellen hoe alles er vroeger uit zag. “Dit is een enorme vooruitgang”, klonk het zonder uitzondering.

Rebecca Van Remoortere

Niet veel toeters en bellen vrijdagmorgen op de opening van Operaplein waar iedereen al zolang op zit te wachten. De hekken van de werf werden weggehaald en op een paar vrolijke entertainers na, was er niet veel bijzonders aan te merken op het gigantische plein. Veel voorbijgangers keken zelfs niet om op hun weg van de De Keyserlei richting de koopjes op de Meir. Op een paar enthousiastelingen na.

Bob Bastiaensen (62) passeerde doelbewust met een paar Zwitserse vrienden met de fiets over het plein. De tram rijdt nog niet over het Operaplein dus de vrienden fietsten in de trambedding. “Ik laat Antwerpen zien aan mijn Zwitserse vrienden en ik wist dat we vandaag voor het eerst over het nieuwe plein konden fietsen. Ik wilde hier onderweg naar Park Spoor Noord en ’t Eilandje absoluut nog even passeren. Het plein ziet er glorieus uit ten opzichte van hoe het vroeger was. De heraanleg is een overwinning voor de ruimtelijke ordening. Ik heb de Leien nog nooit zo rustig gezien. Er zijn geen fietspaden op het Operaplein, maar dat stoort niet. Er is ruimte genoeg om met de fiets te passeren”, aldus Bob.

© Joris Herregods

© Joris Herregods

Beat Gysi (70) uit Zwitserland deelde het enthousiasme van zijn vriend Bob, maar begreep het concept van de opening niet helemaal. “Een officiële opening vandaag? Maar het is hier nog een grote werf”, wees hij naar de grote gaten in de grond en de vele hekken langs het plein.

Het nieuwe Operaplein is met een lengte van 120 meter een van de grootste pleinen van de stad. De Opera staat in de schijnwerpers op het grote open plein. “Het doet me enorm plezier om te zien hoe de opera nu volledig tot zijn recht komt. Ik heb het altijd een mooi gebouw gevonden, maar nu pas kun je de gevel opnieuw in al zijn glorie zien. Het plein ziet er prachtig uit, alleen vind ik het nog te leeg. Op een paar bomen na is er geen groen. Ik hoop dat ze dat nog oplossen met grote plantenbakken. Daar zullen ze wel over nagedacht hebben zeker”, vraagt Julienne Van Aelst (87) die elke dag in de buurt van het Operaplein moet zijn om naar de kapper te gaan zich luidop af.

© Joris Herregods

© Joris Herregods

Dat het plein groen mist, was de algemene teneur bij de nieuwsgierige bezoekers van het plein vrijdag. Ook bij An Franssen (35) en collega Leticia Vandepitte (32). “Wij werken bij Tempo Team en hebben maandenlang de werf gehoord, gezien, gevoeld en geroken. Ons kantoor kijkt uit op het plein. Veel andere uitzendkantoren in de straat zijn tijdens de werken weggetrokken en verhuist, wij hielden vol. We moeten dringend onze ramen nog eens kuisen, maar dan hebben we een prachtig uitzicht en zitten we op de beste locatie van heel Antwerpen. Na alle miserie van de werken, moesten we wel komen kijken naar de opening. Het plein is heel fel, met de zon op de lichte stenen. Wat extra groen zou beter zijn. Ik hoorde dat hier magnolia’s zouden staan, maar dat zijn er jammer genoeg maar zeven. Die bomen bloeien prachtig”, zegt An.

De twee collega’s kijken alvast uit naar de komende tijd. “Nu kunnen we ’s middags als het goed weer is onze lunch hier opeten tussen de standbeelden van de dieren van de Zoo van Antwerpen. Al zullen we onze eigen campingstoeltjes moeten meebrengen, want veel banken zijn er ook niet.” De banken die nu al op het plein staan worden nog afgewerkt met houten leuningen en Cheryl Horemans van de Noorderlijn laat verder nog weten dat twee derde van de banken nog geplaatst moet worden.

© Joris Herregods

Hoe heel het plein, de premetro en de parking ondergronds er na de werken uit zullen zien, is voor de aanwezigen op de opening geen geheim meer. Op het plein werden brillen uitgedeeld die via de techniek van virtual reality met de smartphone een blik gaven op de plannen voor de toekomst. Al moest daarvoor eerst een applicatie gedownload worden op de smartphone om dan een QR-code te kunnen inscannen. Voor veel bezoekers een brug te ver.

Enige terras

De man die vrijdagmorgen waarschijnlijk het meest enthousiast was met de opening, moet Bruno Van Hoeck geweest zijn. Bruno baat René uit, een brasserie met momenteel het enige terrasje op het Operaplein. Al is dat tijdelijk. “Ik heb deze zaak zo’n twee jaar geleden overgenomen met zicht op de heraanleg van het plein. De opening van het plein heeft een jaar vertraging opgelopen. Dat was een hele zure appel voor mij. Ik heb acht goede personeelsleden moeten ontslagen en kon het hoofd amper boven water houden. Ik ben enorm opgelucht dat ik nu een terras kan openen op het plein. Voor de deur van mijn zaak ligt nog een gapende werf, maar het terras kan nu iets verderop staan. De komende dagen maken we het terras met een twintigtal tafeltjes nog gezellig door de hekken af te dekken met doeken. Van op dit terras heb je het beste zicht op het Operaplein. Als de werf voor de deur opnieuw dicht is, moet het terras weer verhuizen. Op lange termijn zal heel dit kruispunt er fantastisch uitzien en wordt het een hele verbetering voor Antwerpen, maar eerst blijft de werf nog een tijdje open en dat is zeker geen cadeau voor mijn zaak.”

© Joris Herregods

Bovengronds zijn de werken na de opening van het Operaplein op een paar details na afgerond. Ondergronds gaan de werken nog door voor onder meer de Lichtput, de toekomstige toegang naar het premetrostation Opera.

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER