Verlichting van de toekomst gaat online

Onder de nieuwe naam 'Signify' wil verlichtingsbedrijf Philips Lighting verder inzetten op de verlichting van de toekomst. Na de slimme lantaarnpalen en app-gestuurde woonkamerverlichting, lanceert het nu ook een eigen internet-der-dingenplatform. "We groeien verder, op middellange termijn zelfs sneller dan de markt", zegt CEO Eric Rondolat.

  1. PREMIUM

    De Block pakt asielmis­bruik harder aan

    Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) gaat misbruik van de asielprocedure door zogenaamde 'Dubliners' harder aanpakken. Dat zijn asielzoekers die naar ons land gekomen zijn, terwijl ze eigenlijk onder de verantwoordelijkheid vallen van een ander Europees land. Hun aandeel groeide vorig jaar aan tot 43% van al onze asielzoekers. Maar van die 11.882 'Dubliners' is nog geen tiende teruggekeerd naar het bevoegde land. De Block wil ze nu desnoods zelfs opsluiten in gesloten centra om dat terugkeercijfer hoger te krijgen. "Dit misbruik van de asielprocedure zorgt voor een onnodige werklast en legt een te grote druk op ons opvangnetwerk."
  2. PREMIUM

    "Op het matje na kritiek op het konings­huis"

    In de vijfentwintig jaar die ze samen omriepen, maakten Saartje Vandendriessche en Geena Lisa Peeters veel mee. "Toen ik begon, waren de presentaties nog live. Ik herinner me hoe ik in slaap was gevallen in een zetel op de VRT, terwijl ik nog de afkondiging van de zaterdagavondfilm moest doen", vertelt Geena Lisa. "Ik was net op tijd terug, maar de slaapstriemen stonden nog op mijn gezicht." Saartje werd dan weer bij de bazen geroepen omdat ze iets kritisch had gezegd over het koningshuis. "Ik zei dat ze niet moesten werken ofzo. Dat mocht blijkbaar niet", lacht ze. Ook liep er een opvallende klachtenbrief voor haar binnen. "Daarin stond dat het niet hoorde dat de VRT anorexiapatiënten toeliet op het scherm. Man, toen was ik kwaad! Maar nu kan ik er wel om lachen."
  1. 'Hoop doet leven' op ongewone Vlaamse feestdag
    PREMIUM

    'Hoop doet leven' op ongewone Vlaamse feestdag

    De vreemdste 11 juli ooit blijft die van vorig jaar - herinner u de heisa die losbarstte tijdens de toespraak van toenmalig parlementsvoorzitter Kris Van Dyck. Maar de Vlaamse feestdag van afgelopen zaterdag verliep ook verre van gewoon. Geen traditionele speech van de minister-president op het stadhuis in Brussel. Jan Jambon tekende, samen met premier Sophie Wilmès, Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle en burgemeester Philippe Close wel present op de Grote Markt, mét mondmaskers. Vanop het balkon van het Brusselse stadhuis aanschouwden ze een mini-verrassingsconcert van Will Tura. De bijna 80-jarige keizer van het Vlaamse lied trok met zijn klassieker 'Hoop doet leven' de Vlaamse feestdag op gang. Iets wat hij als vanouds vol passie deed - ook al was het slechts voor enkele toevallige voorbijgangers. Tijdens de sobere ceremonie werden dit jaar ook twee 'gewone' Vlamingen geëerd voor hun werk tijdens de coronacrisis. Poetsvrouw Martine Vaneyck, werkzaam op de intensieve zorg van het zwaar getroffen Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden en kassabediende Ann Maes van de Colruyt van Waregem/Kuurne ontvingen in naam van hun sectoren de Vlaamse eretekens voor van hun inspanningen om de maatschappij draaiende te houden.
  2. PREMIUM

    Koning ruilt op 21 juli vuurwerk voor bezoek aan woonzorg­cen­trum

    Het wordt dinsdag een onuitgegeven nationale feestdag. De koning en zijn gezin beginnen wel nog met de traditionele viering van het Te Deum - met een beperkt aantal aanwezigen - maar het militaire defilé wordt vervangen door een ceremonie van amper 75 minuten, waarin hulde wordt gebracht aan de helden van de coronacrisis. Opmerkelijk: in plaats van feest te vieren in het park of naar het vuurwerk te kijken, gaan Filip, Mathilde en de vier kinderen om 17 uur op bezoek in het woonzorgcentrum Cecilia in Alken. Ze spreken er met bewoners en personeel en wonen een optreden bij van het koor Re-Member-Mi, dat met muziek mensen met dementie beter probeert te bereiken. In Morlanwelz bezoekt het gezin een uur later een hersteloord voor mensen die revalideren. (PhG)