Direct naar artikelinhoud

Noord-Korea stuurt 22 atleten naar de Olympische Spelen

Noord-Korea doet met 22 atleten mee aan de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Het gaat om vijf sporten: ijshockey, kunstschaatsen, shorttrack, langlaufen en alpineskiën.

IOC-voorzitter Bach met Noord-Koreaanse minister van Sport Kim Il Guk (l) en de Zuid-Koraanse minster Do Jong-hwan.Beeld afp

Slechts 2 van de 22 Noord-Koreaanse atleten hebben zich gekwalificeerd voor de Winterspelen. Het kunstschaatspaar Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik plaatste zich in september. Noord-Korea schreef het paar echter niet in, waarna de plek naar Japan ging. Voor hen en voor de andere atleten worden nu extra plekken gecreëerd.

Het IOC stemde zaterdag ook in met het plan om de olympiërs van Noord- en Zuid-Korea tijdens de openingsceremonie op 9 februari samen onder een neutrale 'herenigingsvlag' te presenteren. Dat gebeurde voor het laatst in 2006. Hiermee omarmt het IOC de voorstellen die de delegaties van de twee landen, die formeel nog altijd met elkaar in oorlog zijn, de afgelopen weken zijn overeengekomen tijdens onderhandelingen aan de grens. IOC-voorzitter Thomas Bach verdedigde de 'uitzonderlijke beslissingen' door te wijzen op het positieve effect dat deelname van Noord-Korea zou kunnen hebben. 'De atleten zullen ons laten zien hoe ze vreedzaam kunnen wedijveren en dat het mogelijk is voor de mensheid om ondanks onze verschillen in vrede en respect samen te leven.'

Het IOC keurde ook het voorstel goed om in Pyeongchang een gemeenschappelijke vrouwenijshockeyploeg op het ijs te zetten. Het is voor het eerst dat op de Olympische Spelen twee landen samen een team vormen. Team 'Korea' zal onder de blauwwitte herenigingsvlag schaatsen en het naar schatting tweeduizend jaar oude Koreaanse Arirang zal als volkslied fungeren.

Aan de bestaande selectie van 22Zuid-Koreaanse ijshockeyers worden 12 Noord-Koreanen toegevoegd. Uit oogpunt van fair play mogen per wedstrijd maximaal 22 hockeyers meedoen. Drie daarvan moeten Noord-Koreanen zijn.

'Dit team zal een geweldig symbool zijn van de verenigende kracht van de olympische sport', zei de voorzitter van het IOC. Met de Noord-Koreaanse equipe komen 24 officials en 21 journalisten mee. Eerder spraken Noord- en Zuid-Korea af dat het noorden 230 supporters, een taekwondo-demonstratieteam en 130 leden van een muziekgroep mag afvaardigen.