ANALYSE. Serge Gumienny: “De uithaal van Alderweireld naar de arbitrage was onnodig en onterecht”

Een niet-gefloten strafschop zorgde voor opschudding in de slotfase van Antwerp - Club Brugge. Toby Alderweireld haalde nadien zwaar uit naar de arbitrage in de Champions Play-offs. Onterecht, meent onze huisanalist Serge Gumienny. “Vorig jaar heb ik hem niet gehoord toen Genk tot twee keer toe een strafschop had kunnen krijgen in de titelmatch.”

“De uithaal van Aldeweireld was overdreven. Hij hekelde niet alleen de wedstrijdleiding tegen Club Brugge, maar sprak over een dramatisch niveau in heel de play-offs. Dat vind ik onnodig en onterecht. Ik blijf erbij dat er zeer degelijk gefloten wordt in deze play-offs. Het is niet omdat Antwerp zelf slecht voor de dag komt dat ze de schuld bij de arbitrage moeten leggen. Vorig jaar heb ik hem ook niet gehoord toen Genk tot twee keer toe een strafschop had kunnen krijgen in de titelmatch. Die waren trouwens veel duidelijker dan degene die Antwerp claimde tegen Club.” 

‘VAR-check was nuttig geweest’

“Mijn mening over de bewuste fase: theoretisch gezien kan je hem fluiten. De verdediger raakt eerst het been van Kerk en daarna pas de bal. Het is geen zwaar contact, maar in principe wel genoeg om er een strafschop voor te geven. De speler maakt het de scheidsrechter ook niet makkelijker door zelf snel recht te kruipen en verder te spelen.”

“Voor de scheidsrechter zelf is het onmogelijk om dit in real time correct in te schatten. Daarom was het nuttig geweest als de VAR hem naar het scherm had geroepen. Dan had hij de fase beter kunnen inschatten en ook gezien dat Kerk wel degelijk geraakt werd. Dat wil nog niet zeggen dat Vergoote dan automatisch ook een strafschop had gegeven. Als je deze fase aan honderd scheidsrechters laat zien, dan fluiten er vijftig voor strafschop en de andere vijftig niet. Maar in een belangrijke wedstrijd als deze kan het nooit kwaad voor een scheidsrechter om beelden te gebruiken bij zo een cruciale fase.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer