Oppermachtige Pogacar pakt roze trui in eerste aankomst bergop, Uijtdebroeks beste jongere

Tadej Pogacar bleek duidelijk de sterkste op slotklim Oropa.© REUTERS

Tadej Pogacar heeft de macht gegrepen in de Ronde van Italië. Op de slotklim Oropa toonde de Sloveen dat er momenteel weinig renners beter bergop rijden dan hij. Door de ritzege pakt Pogacar ook de leiderstrui. Op dertig seconden finishte Cian Uijtdebroeks zevende in het groepje met de andere favorieten. Daardoor start de 21-jarige renner morgen in de witte jongerentrui.

Hugo Coorevits

Met één kurkdroge aanval op 4,5 kilometer van de top zette Tadej Pogacar de Giro naar zijn hand. Majka zwaaide uit en Pogacar versnelde. Precies 200 meter lang kon Ben O’Connor het moordende tempo van Pogi volgen en toen moest hij de Sloveense kampioen laten gaan. Daniel Felipe Martinez won in de achtervolgende groep de sprint van Geraint Thomas.

Toch ging het niet allemaal van een leien dakje voor Pogacar: aan de voet van de slotklim Oropa reed hij eerst lek en gleed in de bocht dan ook nog uit. Pogi kwam met de schrik vrij want zijn teamauto van UAE Team Emirates kon net op tijd remmen. In geen tijd kon hij de achterstand met het peloton dichtrijden, waarna de ploeg zich op kop zette en hij het werk afrondde.

In de achtergrond reed Cian Uijtdebroeks een zeer verdienstelijke beklimming. Hij probeerde Pogacar niet te volgen, maar reed de hele klim eigen tempo en finishte uiteindelijk op de zevende plaats op 30 seconden van de Sloveen. Daardoor staat de renner van Visma-Lease a Bike op de vierde plaats in de stand en is hij ook leider van het jongerenklassement.

Morgen rijden de renners van Novara naar Fossano en lijken de sprinters een eerste keer aan zet.

Klassement:

1. Tadej Pogacar2. Geraint Thomas op 45”3. Daniel Felipe Martinez;4. Cian Uijtdebroeks 54”5. Einer Rubio;