Direct naar artikelinhoud
Ongeval Oss

4 kinderen komen om bij botsing tussen trein en bolderkar in Nederland

De stoptrein die bij het ongeval betrokken was.Beeld ANP

Bij een ongeluk tussen een trein en een elektrische bolderkar op het spoor in het Nederlandse Oss (Noord-Brabant) zijn vanochtend vier kinderen om het leven gekomen. Een vijfde kind en hun begeleidster raakten zwaargewond.

Het ongeval gebeurde rond 8.30 uur bij een bewaakte spoorwegovergang, vlak bij het station Oss West. Het gaat om een elektrische bakfiets van een kinderdagverblijf, die op weg was naar een school in Oss. De slagbomen waren op het moment van het ongeval gesloten. De oorzaak van het ongeval is niet bekend.

Aan de overweg kwamen meerdere hulpdiensten en twee traumahelikopters ter plaatse. Ambulancepersoneel ontfermde zich als eerste over de slachtoffers. De brandweer zette de omgeving af met schermen. 

De NS (Nederlandse Spoorwegen) is zeer aangeslagen. “Dit is echt een vreselijk ongeval”, aldus de woordvoerder van de NS. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd. "Dit is een verschrikkelijke gebeurtenis. Heel Nederland leeft mee. Je kunt niet beginnen je voor te stellen wat het betekent voor de families van de slachtoffers", reageerde de minister-president vanuit Salzburg. 

'Je kunt niet beginnen je voor te stellen wat het betekent voor de families van de slachtoffers'
Nederlands premier Mark Rutte

Ook de burgemeester van Oss, Wobine Buijs-Glaudemans, betuigde haar medeleven aan de nabestaanden. "Er zijn geen woorden voor wat hen vandaag is overkomen." Ze bedankte ook de hulpverleners voor hun professionaliteit. 

Onderzoek moet uitwijzen hoe het voorval is kunnen gebeuren. De trein was uitgerust met een frontcamera. De beelden zijn overgedragen aan Justitie en worden bestudeerd voor het onderzoek, verklaarde directeur Pier Eringa van ProRail op een persconferentie.

Zelfde gezin

Verschillende mensen, onder wie kinderen, hebben het ongeval zien gebeuren. Voor hen is Slachtofferhulp ingeschakeld. Het gaat waarschijnlijk om vele tientallen getuigen en de medewerkers gaan ook naar de scholen waar de omgekomen kinderen op zaten.

Twee kinderen die omkwamen en een kind dat zwaargewond raakte kwamen uit hetzelfde gezin. In totaal zijn drie gezinnen met kinderen getroffen door het ongeval. Hevig ontdane ouders en medewerkers van het kinderdagverblijf werden opgevangen door agenten.

Er waren geen problemen bekend met de bewuste spoorwegovergang. Het treinverkeer tussen Nijmegen en Den Bosch lag een hele tijd stil, maar is even na 16.00 uur weer vrijgegeven. De treinen rijden ook weer volgens de dienstregeling.