© Joris Herregods

Antwerpse ontwerpt schoen met verstelbare hak: “Ideaal voor drukbezette vrouwen”

Een hele dag rondlopen op hoge hakken is niet zo evident, dus besloot de Antwerpse Charlotte Nyssen om een schoen te ontwerpen met een variabele hielhoogte. “Een oplossing voor drukbezette vrouwen”, klinkt het.

maaike floor

Een naaldhak van negen centimeter voor feestelijke of officiële gelegenheden en een platte van drie centimeter om boodschappen te doen of de kinderen op te halen. Dat is het principe van de Charlz Sway, de eerste Belgische schoen met een verstelbare hak.

“Ik kende niets van schoenen, maar ondervond zelf hoe lastig het is om een hele dag op naaldhakken te staan”, vertelt Charlotte Nyssen. “Altijd platte schoenen meenemen, is niet zo praktisch. Een handtas zit al snel vol. Maar alleen die extra hakken nemen niet veel plaats in.”

© Joris Herregods

Tot zover het idee dat al in 2014 ontstond. De uitwerking bleek iets minder eenvoudig. “De schoenensector is vrij traditioneel. Samen met een productontwikkelaar heb ik het kliksysteem uitgewerkt dat binnen in de schoen zit. Dat wordt in China geproduceerd. We hebben er ook een octrooi voor aangevraagd. Samen met een ontwerpster hebben we dan drie schoenen bedacht die in Portugal zullen worden gemaakt”, aldus Nyssen.

Crowdfunding

Vrijdag start de verkoop via crowdfunding. Als er zesenzestig paar schoenen verkocht worden, gaan ze in productie. In april komen ze dan in België aan. “Nu ik het mechanisme heb, kan ik nieuwe modellen maken. Ik wil ook naar een systeem gaan waarbij je de hak behalve op drie en negen ook op vier, zes en acht centimeter kunt zetten. Ideaal voor drukbezette vrouwen. Er komen overigens ook winterschoenen en laarzen in de volgende collectie.”

Charlotte Nyssen is psychotherapeute en werkt als zelfstandige. “Op termijn ga ik voluit voor de Charlz Sway, maar voorlopig combineer ik het nog om het financieel haalbaar te houden.”

In de winkel zullen de schoenen 198 euro kosten. “Dat is inderdaad niet goedkoop, maar je hebt er wel twee paar schoenen voor”, zegt Charlotte Nyssen. Wie intekent op de crowdfunding krijgt wel korting.

Charlotte Nyssen is, voor zover ze weet, de eerste die een schoen met verstelbare hak op de markt brengt. “Al is er in Duitsland ook iemand mee bezig. En in Frankrijk bestaat iets soortgelijks, maar daar zit het mechanisme niet verwerkt in de schoen.”

www.charlzsway.com