Direct naar artikelinhoud
Jeugdwerk

"Chiro leek mij iets voor rijke mensen, want je zag er enkel witte kindjes"

Youssra Tahiri.Beeld Thomas Sweertvaegher

Vandaag lanceert minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) zijn masterplan om het jeugdwerk diverser te maken. Twee pioniers hebben het niet meer nodig en getuigen over hun succesverhaal.

Pedagoge Youssra Tahiri (24) startte als groepsleider in de Chiro van Molenbeek, nu is ze voorzitter van Chirojeugd Vlaanderen

Tahiri werkte al als animator voor stadslabo JES! vzw in Brussel toen de Chiroleiding vroeg of ze iemand kon vervangen. Ze was 18 en is nooit meer weggegaan. "Nochtans geen evidente keuze", zegt ze. "De Chiro was onbekend terrein voor mij. Ik had ze weleens zien lopen op straat, maar ik dacht dat ik er nooit ging terechtkomen. Chiro leek mij iets voor rijke mensen, want je zag er meestal enkel witte kindjes."

De Chirobende in Molenbeek waar Tahiri terechtkwam, was heel divers. "Ik ben trots en blij dat ik niet in een exclusief allochtone moslimgroep ben beland", zegt ze. "We zijn een diverse samenleving. Het is toch niet omdat ik moslima ben dat ik bij een moslimgroep actief moet zijn? Waarom zouden we niet samen kunnen spelen, praten, plezier beleven? We kunnen zoveel van elkaar leren."

Het feit dat de Chiro gemengd is, roept soms vragen op bij ouders. "Samen op kamp gaan, ligt weleens gevoelig", zegt Tahiri. "Maar dan bezoeken we de ouders thuis en draaien ze bij. Tegenwoordig is er bij Molenbeekse ouders zelfs veel mond-tot-mondreclame voor de Chiro, ze appreciëren ons."

'Jongeren zoals ik moeten beseffen dat de Chiro er ook voor ons is'
Youssra Tahiri

"Mijn ouders hebben nooit vragen gesteld. Er wordt halal gekookt en ik heb altijd aangegeven dat alcohol drinken niet nodig is om erbij te horen. Ik kan gewoon mezelf zijn."

Vorig jaar is Tahiri verkozen tot voorzitter van Chirojeugd Vlaanderen, ze vindt het fijn dat ze een rolmodel is. "Zo beseffen jongeren zoals ik dat de Chiro er ook voor ons is."

Lees de getuigenis van cultuurwerker Femke Hintjens hier: Het succesverhaal van Den Eglantier: van 'blank' bastion tot bloeiend, multicultureel jeugdcentrum