Slagerijmedewerkers gaan woensdag mogelijk staken, waarschuwt FNV

Nieuws
Medewerkers van slagerijen in een deel van Nederland leggen woensdag mogelijk hun werk neer, meldt FNV. De vakbond en werkgevers zijn het niet eens over onder meer een loonsverhoging voor een nieuwe cao. Als werknemers van slagerijen woensdag staken is er kans op lege schappen in de supermarkt, verwacht een woordvoerster van brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).
anp
zaterdag 27 april 2024 om 11:41 aangepast 16:41
Afbeelding
beeld anp

Als KNS dinsdag nog niet heeft gereageerd op het ultimatum van FNV, staken werknemers van slagers in Brabant, Gelderland en Noord-Holland, waarschuwt de vakbond.

Bij verschillende slagerijen in Nederland zijn werknemers bereid het werk neer te leggen, stelt FNV-bestuurder Ilja Philippen. "Zij zijn er in de afgelopen jaren alleen maar op achteruitgegaan. Dat kan zo niet langer meer."

Supermarkten

Ongeveer 16.000 mensen werken volgens FNV bij een slagerij. De cao geldt ook voor mensen die werken bij industriële slagers die bijvoorbeeld vlees leveren aan supermarkten.

FNV wil onder meer dat de lonen van medewerkers van slagerijen 9,8 procent stijgen en dat ze daarbovenop nog eens 100 euro bruto per maand erbij krijgen. De lonen van de mensen die het minst verdienen, moeten omhoog naar minstens 16 euro per uur, vindt de vakbond. Verder wil FNV meer vaste contracten en dat de salarissen vanaf volgend jaar meestijgen met de prijzen in de winkels. De nieuwe cao moet wat de vakbond betreft een jaar gelden.

Inflatieachterstand

Volgens de vakbond bieden de werkgevers hooguit 10 procent extra loon en willen de slagers dat de cao anderhalf jaar loopt. "Terwijl alleen al de inflatieachterstand over de afgelopen twee jaren is opgelopen tot 9,8 procent", zegt FNV.

De woordvoerster van KNS verwacht niet dat slagerijen door de staking dicht moeten blijven of dat horecabedrijven last krijgen van leveringstekorten. Ze bedrukt verder dat het ultimatum nog loopt en dat het nog te vroeg is om te zeggen wat de gevolgen van de mogelijke werkonderbreking zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vegaburgerfabrikant Beyond Meat ziet vraag flink afnemen

De Amerikaanse fabrikant van vleesvervangers Beyond Meat heeft een flinke daling in de vraag naar zijn producten gezien in het eerste kwartaal van dit jaar. De verkopen gingen met 18 procent omlaag tot 75,6 miljoen dollar, omgerekend 70,4 miljoen euro.

Afbeelding

UNRWA schat dat 80.000 mensen Rafah ontvlucht zijn

Sinds Israël de aanvallen op de stad Rafah heeft opgevoerd, hebben volgens de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA zo'n 80.000 mensen de stad verlaten. De organisatie vindt dat de burgerbevolking wordt opgejaagd en eist een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Afbeelding

XR gelast protestmars Den Haag af om 'extreem politiegeweld'

Extinction Rebellion (XR) gelast de vreedzame protestmars tegen politiegeweld af die donderdagmiddag zou worden gehouden in Den Haag. De organisatie meldt in een bericht 'geschokt' te zijn over het 'extreme politiegeweld' bij de pro-Palestijnse protesten van deze week in Amster..

Afbeelding

Besi flink hoger op rustig Damrak na grote order

Besi was donderdag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs en werd bijna 6 procent hoger gezet. Beleggers reageerden verheugd op de grote order die de chiptoeleverancier uit Duiven heeft ontvangen.

Afbeelding

Koopjesketen Action groeit minder hard

Winkelketen Action heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de verkopen zien toenemen tot 3 miljard euro, bijna 21 procent meer vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat kwam voor een belangrijk deel doordat het bedrijf 42 nieuwe filialen opende.

Afbeelding

Iran moet volgens hoge adviseur mogelijk toch kernwapen bouwen

Een hoge Iraanse adviseur zegt dat het land overweegt om een kernwapen te bouwen als het voortbestaan van Iran wordt bedreigd. Al langer wordt Iran ervan beschuldigd aan kernwapens te werken, maar officieel is het nucleaire programma voor vreedzame doeleinden.