Rune kwam als eerste op het geld af en is 10 euro rijker
Foto: Peter Malaise

Man uit Kortrijk verstopt elke dag 10 euro ergens in Vlaanderen: "Ik wil anderen en mezelf gelukkig maken"

Een man die in de buurt van Kortrijk woont, verstopt elke dag een briefje van 10 euro ergens in Vlaanderen. Dat filmt hij dan en het filmpje post hij op de sociale mediakanalen TikTok en Instagram onder zijn account 'Cash Catch Belgium'. Wie het biljet vindt, mag het houden. Het lijkt eenvoudig en dat is het ook. De nieuwe trend wint niet alleen bij ons aan populariteit, maar ook in het buitenland.

Je zit rustig op sociale media te scrollen en je ziet opeens een video van iemand die een briefje van 10 euro in de buurt verstopt. Je gaat meteen kijken en je bent 10 euro rijker. Het lijkt te mooi om waar te zijn, toch is het de nieuwste trend op Instagram en TikTok.

Gulle weldoeners - die vaak anoniem blijven - verstoppen de briefjes en wachten tot iemand het geld komt ophalen, om dat dan online te zetten. 'Cash Catch Belgium' is zo'n account. De beheerder ervan is vooral actief in de buurt van Kortrijk en in Aalst, omdat zijn vader daar in het ziekenhuis ligt.

Wie eerst is, krijgt het geld

Zaterdag verstopte de man achter het account 10 euro in de buurt van het stadion van Zulte Waregem. Het was Rune Van Marcke, een jongen van 12 jaar uit de buurt, die als eerste op de locatie stond en 10 euro rijker is.

"Ik zat op TikTok en zag opeens het filmpje passeren", zegt Rune. "Ik heb dan aan mijn papa gevraagd om hierheen te komen. Toen we aankwamen zag ik de sticker hangen. Ik dacht eerst dat de sticker er gewoon nog hing, maar het geld was er ook nog."

Rune volgt het account al een tijdje, maar het is de eerste keer dat er geld in Waregem werd verstopt. "Ik had al een paar keer in de reacties gevraagd om naar Waregem te komen. Nu was hij hier, dus dit was mijn kans."

Bekijk: Rune was de eerste die in Waregem kwam opdagen aan het verstopte geld (beelden Peter Malaise)

Videospeler inladen...

Niet roken of drinken

"Door het geld op te hangen, wil ik meer positiviteit in de wereld brengen. Het is iets kleins waar ik anderen en mezelf blij mee maak", vertelt de man achter het account, die liever anoniem blijft. "Het is absoluut niet zo dat ik geld te veel heb. Ik kan die 10 euro ook iedere dag aan iets anders spenderen, maar dit is ook leuk voor mij. Dat lijkt misschien veel, maar ik rook of drink niet. Iemand die dat wel doet, komt ook gemakkelijk aan 10 euro per dag."

De weldoener achter het account kwam op het idee omdat zijn vader ziek is. "Ik was op zoek naar een uitlaatklep waar ik vrolijk van werd. Ik wilde iets maken dat viraal gaat. Als je humor combineert met geld kom je tot dit."

De bedoeling van 'Cash Catch Belgium' is om het geld effectief in heel België te verspreiden. "De eerste plekken waar ik geld verstopte, waren allemaal in de buurt van Kortrijk, maar ik ben ook al in het Limburgse geweest. De komende dagen zal ook de hoofdstad aan de beurt zijn."

Meest gelezen