Nog maar 16 en toch regisseert Gilles al zijn eerste langspeelfilm

© rr

Een jaar na zijn spectaculaire opnames aan het Werfplein trok de 16-jarige Aalstenaar Gilles De Keyser deze week op pad met het speciaal interventieteam (ORCO) van de lokale politie. Onder meer aan de Schietbaan werden scènes ingeblikt.

Leen De Smedt

De student Moderne Talen-Wetenschappen aan het Sint-Jozefscollege legt de lat hoog: De Keyser wist de speciale interventie-eenheden te strikken. “De opnames waren verdeeld over drie locaties: eerst maakte het ORCO-team zich klaar in het politiecommissariaat, om daarna met de volledige cast en crew naar de site Schietbaan te vertrekken”, vertelt de pientere regisseur.

“In een van de leegstaande woningen filmden we een inval met flashgranaten. De binnenopnames vonden daarna plaats op de Pupillensite: daar legden we een huiszoeking en arrestatie vast.”

De jonge Aalstenaar is volop bezig aan zijn film Vlaamse Flikken, met onder meer Lien Van de Kelder, Matthias Sercu, Katelijne Verbeke, Daan Hugaert, Anton Cogen, Camilia Blereau en Wim Danckaert. “In totaal heb ik al zo'n 47 uur op de verschillende sets geregisseerd en mee geacteerd. We hopen dat de film klaar is tegen dit najaar zodat hij na de examenperiode, begin 2019, in de cinema kan komen”, gaat De Keyser verder.

Ski-ongeval

“Twee maanden geleden ben ik met de onderhandelingen en vergaderingen begonnen met de lokale politie om een zo realistisch mogelijk scenario te schetsen”, zegt De Keyser. “Ik ben enorm dankbaar dat deze mensen zich zo sterk voor het project wilden engageren, en ben fier om hier regisseur van te zijn.”

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA): “Aan dit optreden van onze ORCO-eenheden zijn geen extra kosten verbonden voor de politie. Zowel in de Schietbaan als op de Pupillensite werden de opnames namelijk in een oefening - onder meer rond huiszoekingen - geïntegreerd.”

De Keyser draaide al acht kortfilms, Vlaamse Flikken wordt zijn eerste langspeelfilm. In 2016 had hij een zwaar ski-ongeval, waarna hij verzorgd werd op de dienst pediatrie van het ASZ. De opbrengst van de film gaat naar die dienst.