© Photo News

Premier Michel dient ontslag in: hoe moet het nu verder?

Premier Michel gooit de handdoek in de ring en gaat vanavond nog bij de koning zijn ontslag indienen. Dat heeft hij bekend gemaakt in de Kamer. Hoe moet het nu verder?

syd

De koning kan het ontslag onmiddellijk aanvaarden, waardoor de regering Michel II in lopende zaken gaat. Er zijn dan twee mogelijkheden. Ofwel stelt de regering voor om het parlement te ontbinden. In dat geval moeten er binnen de veertig dagen nieuwe verkiezingen plaatsvinden.

Ofwel komen regering en parlement overeen dat het parlement voorlopig niet ontbonden wordt, en de regering in lopende zaken blijft tot aan de verkiezingen van 26 mei. De regering kan dan de komende dagen geen nieuw beleid meer voorstellen, maar mag nog wel reeds besliste zaken en het reguliere beleid uitvoeren.

Ofwel houdt de koning het ontslag van de regering in beraad, en gunt hij premier Michel de tijd om een nieuwe meerderheid bij elkaar te zoeken. De kans dat zulks lukt voor de verkiezingen is erg klein, maar het betekent wel dat de regering ondertussen verder doet in lopende zaken, wellicht tot aan de verkiezingen.

Ofwel weigert de koning het ontslag van de regering en doet Michel II voort, maar in dat geval ontbeert de regering elke democratische legitimiteit en is ze vleugellam. Ook dan gaat de regering de facto eigenlijk in lopende zaken.