De tijgermug bijt agressief overdag.

Daar zijn de tijgermuggen! Eentje gespot? Laat het dan weten via site of app

Het muggenseizoen is officieel aangebroken. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en gezondheidsinstituut Sciensano vragen om te speuren naar de Aziatische tijgermug. In 2023 werd de tijgermug op 25 plaatsen aangetroffen dankzij burgers en veldonderzoek. Dat was een verdubbeling tegenover 2022.

De overheid wil de vestiging van de 'Aedes albopictus' of Aziatische tijgermug in ons land vertragen. Iedereen die de mug ziet, kan een foto nemen en uploaden viaĀ www.MuggenSurveillance.beĀ of via de app.

Hoe herken ik een tijgermug?
Een tijgermug is vrij klein, kleiner dan de klassieke kleine steekmug die we in Vlaanderen kennen. Ze heeft zwart-wit gestreepte poten, en bijt even goed overdag als 's nachts.

"Meldingen hebben aangetoond dat de tijgermug elk jaar op een groter aantal plaatsen aanwezig is. Deze plaatsen zijn vaak niet echt toegankelijk, omdat het om privƩ-eigendommen in woonwijken gaat. Burgers zijn vaak de eersten die tijgermuggen ontdekken. De exotische steekmug veroorzaakt overdag overlast in tuinen", zegt Sciensano-onderzoeker Javiera Rebolledo Romero.

De tijgermug is gevestigd op verschillende plaatsen in de buurlanden en het zuiden van Europa. Het diertje kan bijvoorbeeld 'meeliften' met de auto of de camper bij Belgen die terugkeren uit het buitenland.

Virusoverdracht

Tijgermuggen kunnen tropische ziekten als dengue, chikungunya of zika overdragen.

"Daarom is het van groot belang dat we de tijgermug nauwlettend in de gaten houden, zodat we snel kunnen ingrijpen en zijn verspreiding kunnen beperken. We hebben dit jaar al vastgesteld dat de tijgermug overwintert in Aat en Kessel-Lo", besluit insectenexpert Isra Deblauwe (ITG).

Meest gelezen