Omtzigt ‘herkende’ formatiestuk op foto, zegt niets over status

Foto: ANP

Het document dat PVV-Kamerlid Gidi Markuszower maandagochtend deels leesbaar bij zich droeg, is afkomstig van de formatietafel. “Ik herkende het document”, zegt NSC-voorman Pieter Omtzigt desgevraagd. “Alleen stond er bij ons NSC op en geen PVV.”

Over de precieze status van het stuk, met de titel ‘Hoofdlijnenakkoord 2024 – 2028 van PVV, VVD, NSC en BBB” wil Omtzigt niets zeggen. “Ik ga u niet vertellen welke versie dat is.”

Markuszower droeg het document bij zich toen hij het deel van het Tweede Kamergebouw binnenging waar de onderhandelingen gevoerd worden. Op een foto van fotograaf Dirk Hol is een deel van de tekst duidelijk te lezen. Zo zouden de partijen inzetten op “het strengste toelatingsregime […] ooit” voor asielzoekers en op miljarden lastenverlichting voor met name de middeninkomens.

Exacte bedragen staan evenwel nog niet ingevuld. Daarover moeten aan de formatietafel nog definitieve afspraken gemaakt worden. Dat gebeurt deze week, mede aan de hand van de doorrekening van verschillende financiële scenario’s door het Centraal Planbureau (CPB). PVV-leider Geert Wilders voorspelde maandagochtend nog dat het een “spannende week” wordt.