Direct naar artikelinhoud
NieuwsEurovisiesongfestival

Eurocommissaris stuurt EBU boze brief over verbod op EU-vlag op Songfestival: ‘Verbijsterend en verdacht’

Tijdens een pro-Europees protest in Georgië hielden demonstranten zaterdag EU-vlaggen omhoog, in de zaal van het songfestival werden ze diezelfde dag juist geweerd.Beeld AP

Opnieuw ligt Songfestival-organisator European Broadcasting Union (EBU) onder vuur. De Europese Commissie wil uitleg van de EBU over het besluit om de bekende blauw-gele EU-vlaggen te verbieden tijdens de songfestivalfinale zaterdag. ‘Dit helpt de vijanden van Europa.’ Eurocommissaris Margaritis Schinas heeft de EBU intussen een boze brief gestuurd, waarin hij vraagt om een verklaring.

“Het is verbijsterend wat de EBU heeft gedaan”, zegt de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinas, maandag in een interview met de in Brussel goed gelezen website Politico. Hij vertelt dat hij van veel vrienden en mensen die hij kent heeft gehoord dat ze hun EU-vlag bij de ingang van het Songfestival in Malmö moesten afgeven. Het veiligheidspersoneel was duidelijk geïnstrueerd om ze in te nemen, aldus de Griekse Eurocommissaris.

‘Wie wint er?’

“Mensen werden op Maidan doodgeschoten omdat ze met EU-vlaggen zwaaiden”, zegt Schinas, verwijzend naar de pro-EU-protesten in Oekraïne die in 2014 een politieke omwenteling inluidden. “Wie wint er minder dan een maand voor de Europese verkiezingen als we de EU-vlag bij het Eurovisie Songfestival verbieden? Alleen de eurosceptici en de vijanden van Europa.”

Twitter bericht wordt geladen...

Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, laat via een woordvoerder van zich horen: “Het is zeker betreurenswaardig om de vlag te verbieden die in zoveel landen die aan het festival deelnemen naast de nationale vlag wappert op openbare gebouwen.”

Vlaggenbeleid

In een reactie laat een woordvoerder van de EBU weten dat het vlaggenbeleid van het Songfestival hetzelfde was als andere jaren: alleen vlaggen van deelnemende landen en regenboog- of pridevlaggen mochten mee naar binnen. Maar op beelden van het festival van vorig jaar zijn in de zaal duidelijk ook de bekende blauwe vlaggen met de gele sterren te zien.

Twitter bericht wordt geladen...

Het is de eerste keer dat ze dit doen, zegt Schinas. Precies in de aanloop naar de Europese verkiezingen, en net in een weekend dat tienduizenden demonstranten in Georgië de straat zijn opgegaan mét de Europese vlag om voor hun vrijheid op te komen. Ze uiten hun ongenoegen over een controversiële wet in Georgië die buitenlandse beïnvloeding aan banden moet leggen.

Tegenstanders spreken over de “Russische wet”, omdat in Rusland een soortgelijke wet wordt gebruikt om critici van de regering te onderdrukken.

“Dat maakt het extra verdacht”, klinkt het. Georgië was een van de deelnemende landen aan de finale zaterdag, en de publieke omroep van dat land is ook vertegenwoordigd in de EBU.

Lees ook

Lezersoproep. Hoe kijkt u nu naar het Eurovisiesongfestival, en hoe moet het verder?

De gedachte. De aanpak van de European Broadcasting Union maakte het voor vele kandidaten onmogelijk om nog van de competitie te genieten

Europapa

Dat kan ermee te maken hebben, zegt de Nederlandse verslaggever Alexander van Eenennaam, die de hele week verslag deed van het veelbesproken Eurovisiesongfestival. Maar het weren van de vlag kan ook een heel andere reden hebben: “Blauw met geel zijn natuurlijk ook de kleuren van Joost - Europapa - Klein, en alles wat met hem te maken had, werd buiten de zaal gehouden zaterdag.”

Hoe dan ook moet de EBU opheldering verschaffen, want Schinas zegt dat hij de kwestie maandag met het management van de EBU zal bespreken. Hij laat alvast onderzoeken of de EBU financiering heeft ontvangen van EU-instellingen: “Ik laat dit niet zomaar passeren.”

Schinas heeft Eurovisiesongfestival-organisator EBU intussen per brief gevraagd om uit te leggen waarom de Europese vlag werd geweerd. Schinas vraagt om uitleg en roept de EBU op om haar verantwoordelijkheid in de kwestie te nemen. “Ik verwacht dat de waarden vrede, tolerantie en inclusiviteit in de toekomst eerbiediger worden behandeld.”