Forensische audit zal onderzoeken of burgemeester van Aalter De Crem (CD&V) niet-Belgen discrimineerde bij domiciliëringen

Er komt een forensische audit naar het domiciliëringsbeleid van burgemeester Pieter De Crem (CD&V) in Aalter. Dat bevestigt Audit Vlaanderen. De doorlichting komt er na een onderzoek van Pano en De Morgen. Daaruit bleek dat niet-Belgen in Aalter 9 keer langer moeten wachten op een domiciliëring dan mensen met een Belgische nationaliteit.  

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (CD&V) kondigde 2 weken geleden al aan dat ze Audit Vlaanderen zal vragen om na te gaan of de werkwijze van Aalter "volgens de wettelijke normen en goede praktijken" is. 

Nu blijkt dat het zal gaan om een "forensische audit". Dat is een zware vorm van een audit, waarbij wordt onderzocht of er misdrijven werden gepleegd. Audit Vlaanderen zegt dat het zal onderzoeken of er "strafrechtelijke of tuchtrechtelijke regels overtreden werden".

Bekijk: minister Crevits reageert op de doorlichting die Audit Vlaanderen zal uitvoeren

Videospeler inladen...

Mailbox uitlezen 

Tijdens het onderzoek mag Audit Vlaanderen ook mailboxen uitlezen, en telefoons. In 2024 kwamen er bij Audit Vlaanderen 266 meldingen binnen mogelijke onregelmatigheden bij lokale besturen, die leidden tot 8 forensische audits. Als er strafrechtelijke inbreuken worden vastgesteld, wordt het dossier overgemaakt aan het parket. Een onderzoek duurt 2 maanden tot een jaar. 

Ook het parket van Oost-Vlaanderen kondigde al een onderzoek aan. Concreet wordt onderzocht of het bestuur van burgemeester Pieter De Crem (CD&V) inbreuken heeft begaan tegen de antiracismewet.

9 keer langer wachten

Uit onderzoek van Pano en De Morgen bleek dat mensen met een Belgische nationaliteit in Aalter 9 keer sneller ingeschreven raken in het bevolkingsregister dan niet-Belgen. Bij Belgen duurt de inschrijving gemiddeld 15 dagen. Bij niet-Belgen is dat 136 dagen, met pieken tot boven de 450 dagen. 

Aalter vraagt bij niet-Belgen vaak een woonstkwaliteitscontrole aan. Dat de gemeente in afwachting van zo'n controle geen voorlopige inschrijving geeft, is niet wettelijk, zeggen verschillende experts. Volgens burgemeester De Crem dienen die controles om "huisjesmelkerij" tegen te gaan. "Ik werk binnen het wettelijk kader. Indien dat niet het geval is, is het aan de wetgever om dat te veranderen", reageerde de CD&V-burgemeester eerder. 

Bekijk: Pano test met verborgen camera hoe moeilijk het is om je in te schrijven in Aalter

Videospeler inladen...

Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) diende klacht in bij Audit Vlaanderen over de zaak. "Discrimineren is de wet overtreden, dat geldt ook voor burgemeesters", reageert ze vandaag. "Ik ben dus opgelucht dat na het onderzoek van Pano en De Morgen ook Audit Vlaanderen een uitgebreid onderzoek start en de klacht over dit discriminerend beleid zeer ernstig neemt."

PODCAST

Podcast 'Onder ons: politiek'

Ivan De Vadder neemt je, samen met één van zijn collega's, mee in het politieke nieuws. Met ook een blik àchter de schermen van de politiek en de redactie.

Meest gelezen