© Jvdp

Erfenis kan voor 200 huurders stopzetting contract betekenen

Tweehonderd sociale huurders hebben eigendom door een erfenis. De huisvestingsmaatschappijen moeten nu beslissen of het huurcontract wordt stopgezet, of de huurders in aanmerking komen voor een overgangsperiode.

svw

Antwerps gemeenteraadslid Wim Van Osselaer (Vlaams Belang) peilde bij schepen van Wonen Fons Duchateau (N-VA) naar de gevolgen van de nieuwe eigendomsvoorwaarde in de sociale huisvesting. De wetgeving rond erfenissen wordt vanaf 1 maart van kracht. De schepen benadrukt dat niet iedereen die een erfenis krijgt, uit zijn of haar sociale woning moet.

“Iemand die een woning voor de helft, een kwart, een achtste of een 32ste erft zonder vruchtgebruik, omdat en van zijn ouders overleden is terwijl de andere er nog woont, wordt ongemoeid gelaten”, zegt Duchateau.

Daarnaast zijn er overgangsregels naargelang de erfenis, een woning of bouwgrond.

“Als de huurder gegronde redenen kan aanvoeren, kan hij de huisvestingsmaatschappij verzoeken om de huurtermijn met een jaar te verlengen”, zegt Duchateau. “Bij de verwerving van een bouwgrond moet het perceel dat bestemd is voor bijvoorbeeld woningbouw, binnen de vijf jaar na de verwerving van de hand worden gedaan. Als dat niet is gebeurd, wordt de huurovereenkomst opgezegd met een opzegtermijn van zes maanden.”

De grootste sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven verstuurde begin januari 154 aangetekende brieven naar huurders met eigendom.

“Bij twaalf werd het huurcontract direct opgezegd omdat ze eigendom hadden en zelfs niet in regel waren met het vorige reglement”, zegt Duchateau, die tevens voorzitter is van Woonhaven.

De Ideale Woning schreef 175 huurders aan, waarvan 114 aantoonden dat ze in regel waren. Voor de andere huurders zal de raad van bestuur beslissen of ze in aanmerking komen voor uitstel. 47 huurders bij De Ideale Woning hebben daar om gevraagd, omdat de procedure rond bijvoorbeeld de verkoop nog loopt.

Bij ABC bleken negentien huurders een eigendom te hebben. Een huurder is ondertussen vertrokken en een andere heeft zijn eigendom van de hand gedaan. De overige dossiers zullen besproken worden op de raad van bestuur van ABC.

Volgens Duchateau vallen de gevolgen van deze nieuwe regeling best mee. “Ik heb de indruk dat nogal wat partijen van de oppositie doelbewust paniek willen zaaien in dit dossier”, zegt de schepen. “En dat is zeer asociaal.”