© Jimmy Kets, Kioni Papadopoulos

Zes jaar cel voor ‘madame Mercy’, die twee meisjes in prostitutie dwong

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft een zware gevangenisstraf van zes jaar cel uitgesproken voor een Nigeriaanse vrouw die twee meisjes vanuit hun thuisland naar Antwerpen had gelokt om zich hier te prostitueren, onder meer in het beruchte café ’t Keteltje in het Schipperskwartier. Een handlangster moet drie jaar brommen.

dvd

Twee Nigeriaanse meisjes werden onder druk gezet via voodoo. Bij die (in prostitutienetwerken zeer vaak gebruikte) praktijk ondergaan de slachtoffers in hun thuisland een ritueel waarbij ze hun opdrachtgevers eeuwige trouw moeten zweren. Verbreken ze hun belofte, dan worden ze ziek of overkomt hun familie iets.

Via Libië en Italië werden de meisjes na het ritueel naar Antwerpen gesmokkeld. Een reis die hen een schuld van 30.000 euro opleverde bij hun opdrachtgeefster, Mercy I. (35). Zij bracht de meisjes onder in een appartement en liet hen in donkere kroegen, zoals ’t Keteltje in het Schipperskwartier, klanten ronselen om op die manier hun loodzware schuld af te lossen.

Eén van de slachtoffers werd opgepakt door de politie en het onderzoek leidde naar ‘madame’ Mercy I. en haar handlangster Grace E. Maar ‘madame Mercy’, zat ondertussen alweer in Nigeria: ze was op het vliegtuig gestapt om de familie van het opgepakte meisje nog wat extra onder druk te zetten.

Het openbaar ministerie had acht jaar cel gevorderd voor Mercy I., de correctionele rechtbank hield het op zes jaar. Er werd ook een ontzetting uit de rechten uitgesproken voor een periode van vijf jaar. Grace E. moet drie jaar naar de cel. Beide vrouwen moeten ook een boete van respectievelijk 2.000 en 1.000 euro betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER