Doodgereden in siliconenfile tijdens rijles: “Hoe kan die trucker dat niet gezien hebben?”

Ze schoven woensdagavond zoals ­iedereen aan in de inmiddels beruchte siliconenfile, toen een Nederlandse vrachtwagen zonder remmen op hen inreed. Rijinstructeur Danny Schuttyzer (51) en zijn leerling Kelly Dufoort (18) uit Sint-Niklaas maakten geen kans en waren op slag dood. “Hoe kan die trucker nu niet gezien hebben dat er een file was?” vraagt de familie zich af.

cds, bfs, tlg

De Antwerpse ring stond deze week 36 uur muurvast na een ongeval dinsdag, waarbij een vrachtwagen zijn lading siliconenvaten verloor. De ‘siliconenfile’ reikte woensdagavond laat nog tot op de E34 in Melsele, zo’n 15 kilometer ver. “Er was de hele dag voor gewaarschuwd op radio en tv, en toch had die Nederlandse trucker het niet gezien. Hij is met volle snelheid op de auto ingereden waarin mijn broer Danny en zijn leerling Kelly zaten”, zegt zus Patricia. “Hun auto werd geplet tussen de Nederlandse truck en de vrachtwagen voor hen. Ze hebben geen schijn van kans gehad.”

De vrachtwagen van de Nederlander ramde in ­totaal vier andere trucks en twee auto’s. Een inzittende van een andere auto raakte nog lichtgewond. “Het rijbewijs van de ­Nederlandse chauffeur is voor vijftien dagen ingetrokken”, aldus het parket.

“Ze was een van mijn beste vriendinnen”, zegt een familielid van Kelly Dufoort. “Ze was verlegen en heeft het niet altijd even makkelijk gehad in haar leven. Maar ze had veel vrienden.” Het meisje was net begonnen aan haar hogere studie voor leerkracht Engels en Nederlands.

De huidige en vroegere scholen van Kelly plaatsten gisteren een rouwbericht op hun Facebookpagina. “We bieden haar zwaar beproefde mama en de hele familie ons oprecht medeleven aan”, staat er te lezen.

De moeder van Kelly was goed bevriend met Danny Schuttyzer, aan wie ze gevraagd had haar dochter rijlessen te geven. Voor zijn loopbaan als instructeur bij de VDAB, was hij jarenlang zelf vrachtwagenchauffeur geweest. “Hoe cynisch kan het allemaal zijn”, zegt zus Patricia. “Danny laat een zoon na. Mijn broer was zo’n goedlachse, toffe kerel. Hoe kon dit toch gebeuren? Zo’n file, die zie je toch?”