© jef van den bossche

Vakbonden zetten stakingsacties in gevangenissen volgende week verder

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACOD, ACV en VSOA organiseert deze week geen acties meer in de Belgische gevangenissen. Dat hebben vakbondsmannen Eddy De Smedt (VSOA) en Alain Blancke (ACV) laten weten. Er komt mogelijk ook een nationale staking aan naar aanleiding van de sluiting van de gevangenis in Hoogstraten.

blg
Bron: BELGA

De vakbonden plannen donderdag en vrijdag geen acties, maar vanaf maandag 22 april gaan de stakingen onverminderd door. Elke dag van de week wordt ergens in Vlaanderen gestaakt. Op maandag 22 april is dat in Antwerpen, op dinsdag 23 april in Hasselt en op woensdag 24 april in Ieper. Donderdag 25 april zou de stakingspost in Dendermonde staan, vrijdag 26 april bij Leuven Centraal en maandag 29 april in Oudenaarde.

Voor de actie op 30 april in Hoogstraten lanceren de vakbonden een nationale oproep naar aanleiding van de recente aankondiging van de sluiting van die gevangenis. 

LEES OOK. Sluiting gevangenis Hoogstraten zorgt voor onbegrip: “De verslagenheid is groot”

Sinds maandag 1 april is er een cipiersstaking van onbepaalde duur aan de gang in de Belgische gevangenissen, uit protest tegen de overbevolking en het personeelstekort. Door de actieve staking blijven alle gevangenissen volgens De Smedt vrij om te staken, ook zonder aangekondigde acties. 

De sluiting van de gevangenis van Hoogstraten was woensdag het gespreksonderwerp van de dag aan de stakerspost in Wortel. Volgens De Smedt is de sluiting van die open instelling waar gedetineerden ook opleidingen kunnen volgen, slecht nieuws. “Door de sluiting zullen gedetineerden minder kansen krijgen om te re-in­te­greren en wordt de kans op recidive groter”, stelt de vakbondsman. “Gevangenen dreigen in een zwart gat te vallen.”

De sluiting van Hoogstraten staat, net als de evaluatie van de minimale dienstverlening, op de agenda van een Hoger Overleg op 24 april. Of vertegenwoordigers van de bevoegde minister Paul Van Tigchelt (Open VLD) daar aanwezig zullen zijn, is nog onzeker volgens de vakbonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER