Film

Aaron Sorkin maakt film over bestorming van het Capitool

Aaron Sorkin werkt aan een film over de aanval op het Capitool.© AFP

Aaron Sorkin, de schrijver van The social network, werkt aan een film over de bestorming van het Capitool in de VS op 6 januari 2021. “Ik geef Facebook de schuld”, zegt hij.

Karsten Lemmens

De Amerikaanse scenarist Aaron Sorkin, bekend van de film The social network en tv-reeksen als The west wing en The newsroom, maakt een film over de aanval op het Amerikaanse Congres op 6 januari 2021. Dat zei hij in een interview in de podcast The town.

Sorkin zei daar dat hij “Facebook de schuld geeft” van de aanval op het parlement. Toen de interviewer vroeg om uit te leggen waarom, zei Sorkin: “Daarvoor zal je een filmticket moeten kopen.” Verdere details gaf de scenarist niet. Tijdens het gesprek grapte hij hoe zijn uitgeefster wilde dat hij stopte met praten, omdat het nieuws over de aankomende film eigenlijk nog niet bekend mocht zijn. Het is dus niet duidelijk hoe ver het project al staat.

De film zal gaan over de aanval van supporters van de toen aftredende Amerikaanse president Donald Trump, die het Congres bestormden om de bevestiging van Joe Bidens overwinning bij de presidentsverkiezingen van 2020 te verhinderen. De opstand, waarbij Trump-aanhangers opriepen om parlementsleden te lynchen, net als Trumps vicepresident Mike Pence die Bidens overwinning moest ratificeren, was een ongeziene aanval op de Amerikaanse democratie. Er vielen verschillende doden. Trump heeft de aanval, door velen beschouwd als een poging tot staatsgreep, nooit willen veroordelen.

De opkomst van Facebook

Sorkin is een voorname, Oscarwinnende scenarist met heel wat successen op zijn naam. The west wing, een fictiereeks over het Witte Huis, werd erg bejubeld. Met het populaire The newsroom gaf hij inkijk in de psyche van een tv-presentator die weg wil van de oppervlakkigheid en de rauwe waarheid wil tonen.

Het bekendst werd hij met zijn film The social network uit 2010, die drie Oscars won. Daarin vertelt hij het verhaal over het ontstaan van Facebook. Uitgerekend dat bedrijf houdt hij nu verantwoordelijk voor wat er op 6 januari 2021 gebeurde. “Facebook heeft zijn algoritme zo afgesteld dat het vooral zaken toont die ons verdelen”, zei hij. Dat doet het volgens hem omdat boosheid maakt dat mensen langer op het platform blijven hangen. “Er zou een constante spanning moeten zijn tussen groei en integriteit”, aldus Sorkin. “Dat is er niet. Het is enkel groei.”

Volgens de scenarist kan Mark Zuckerberg op zijn eentje heel wat spanning uit de Amerikaanse samenleving halen, mocht die dat willen. “Als hij op een dag wakker wordt, en beseft dat hij het ook met iets minder geld zou kunnen doen, en integriteit wat belangrijker maakt en groei een beetje laat zakken, dan kan hij dat. Het is voor hem zo makkelijk als een 1 in een 0 veranderen.”

Sorkin wilde niet zeggen of hij zijn aankomende film ziet als een sequel op The social network.