Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbal

Belgische schatkist misloopt 23,5 miljoen euro door illegale voetbalstreams

Pro League-CEO Lorin Parys (rechts) keek vorig jaar via een legale stream van Eleven Sports naar de titelontknoping.Beeld Photo News

Een half miljoen Belgen kijkt naar illegale voetbalstreams. Dat kost clubs en contentmakers 133,5 miljoen euro, waardoor de overheid 23,5 miljoen aan potentiële btw-inkomsten misloopt, zo becijfert het antipiraatagentschap. ‘We bengelen achterop in Europa.’

Cijfers van het Audovisual Anti Piracy Agency (AAPA), een internationale organisatie die strijdt tegen digitale piraterij, wijzen erop dat de Belg vaak teruggrijpt naar illegale streams. In 2021 bezondigde 5,4 procent van de bevolking van ons land zich aan piraterij. Het Europese gemiddelde bedroeg 4,5 procent, stelt het AAPA.

De Pro League, de vereniging van professionele Belgische voetbalclubs, wil daar samen met de overheid iets aan veranderen. Op een persconferentie zal het volgende week vragen om een ‘sociaal contract’ met de samenleving, waarbij de strijd tegen piraterij een van de vijf pijlers vormt.

“We vragen de overheid géén geld”, benadrukt Pro League-CEO Lorin Parys. “We willen vooral naar een gezonde samenwerking, omdat het voetbal veel kan betekenen voor de maatschappij. Neem de piraterij: in 2021 waren er in België 457.000 gebruikers die illegaal streamden. Dat is een stijging van bijna 25 procent ten opzichte van 2018. Uit een bevraging die de Pro League in 2024 onder fans hield bleek dat 33 procent van de 16- tot 24-jarige kijkers van het Belgische voetbal daarvoor illegale streams gebruikt.”

Rechtenhouder DAZN, dat jaarlijks 103 miljoen euro betaalt voor het Belgische voetbal, sluit zich daarbij aan. De cijfers van het AAPA wijzen op een economische impact van 133,5 miljoen euro per jaar. “We bengelen achterop in Europa”, zegt Benoit Cordemans van Eleven/DAZN. “Niet alleen de rechtenhouder loopt inkomsten mis. Voor de overheid betekent het 23,5 miljoen aan btw die niet geïnd kan worden. Onrechtstreeks is er nog een impact op de advertentiemarkt, sponsoring, werkgelegenheid, de waarde van het tv-contract, noem maar op. Het hele ecosysteem lijdt eronder.”

Bestrijding

Hoe kan het aantal illegale streams aan banden worden gelegd? Digitale piraten opereren vaak over de grenzen heen, waardoor het voor de autoriteiten moeilijk wordt om ze te arresteren en te vervolgen.

Cordemans: “Er is in 2022 een wet goedgekeurd. Het is nog wachten op het koninklijk besluit dat de creatie van een nieuw controlerend orgaan moet bekrachtigen.”

Parys: “Dat orgaan kan de overheid en ons helpen in de bestrijding van piraterij. Door bijvoorbeeld illegale livestreams meteen te blokkeren, zoals onder meer in Frankrijk of Nederland al gebeurt.”

Bij de FOD Economie klinkt het dat dat proces loopt.