Direct naar artikelinhoud
Planckendael

Ontsnapte leeuwin doodgeschoten omdat ze bezoekers naderde; ontsnapping was wellicht menselijke fout

Een Aziatische leeuwin met haar welp in Planckendael. Dit is niet de doodgeschoten leeuwin Rani.Beeld REUTERS

De leeuwin die deze ochtend in dierenpark Planckendael ontsnapt was, is doodgeschoten omdat ze tot op 10 meter van bezoekers was genaderd. Dat bevestigde Planckendael op een persconferentie. Wellicht kon leeuwin Rani ontsnappen na een menselijke fout. Het park heeft ondertussen de deuren opnieuw geopend.

Het dier was rond 9.45 uur uit haar kooi ontsnapt. Het dier zat niet in een dienstingang zoals aanvankelijk gemeld, maar liep wel degelijk los rond in het park, bevestigde Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politie van Mechelen. Het personeel werd uit voorzorg geëvacueerd en ook alle bezoekers werden in veiligheid gebracht. De politie sloot uit voorzorg de Leuvensesteenweg af.

In een tweet liet Planckendael weten dat er geen andere keuze was dan het dier te doden. "Na twee mislukte verdovingspogingen, hebben we het dier met een schot moeten laten inslapen", klinkt het. 

Het leeuwenverblijf in Planckendael.Beeld BELGA

Twitter bericht wordt geladen...

"Wij hebben drie uur lang geprobeerd de leeuwin terug te drijven naar haar stal", verklaarde de directeur Veiligheid van Planckendael deze namiddag op een persconferentie. "Drie uur lang hebben we geprobeerd haar eerst te verdoven. Dat is jammer genoeg niet gelukt." 

"Ze was gefixeerd op de dieren in het zwijnenperk. Maar we hadden niet altijd visueel contact met haar. Op een bepaald moment, na twee pogingen om haar te verdoven, is er in de crisiscel door de politie aangeraden het dier neer te schieten. Ze liep in de richting van bezoekers, die wel afgezonderd waren. Dit was de moeilijkste beslissing uit mijn carrière." 

De treinwagon waarin de bezoekers zaten, is een van de plaatsen waar mensen in veiligheid worden gebracht bij een evacuatie.Beeld Jonas Verhulst/Planckendael

De leeuwin was tot op tien meter van een viertal bezoekers genaderd die zich in een treinwagon bevonden. Die wagon is net zoals het restaurant en de shop een van de plaatsen waar mensen in veiligheid worden gebracht bij een evacuatie. Toch is de trein in de praktijk niet volledig af te sluiten, waardoor de zoo geen risico wilde nemen.

Volgens de zoo zijn er drie schoten afgevuurd op de leeuwin, maar was het eerste al meteen dodelijk. 

Lees ook: Minister Weyts noemt doodschieten leeuwin "verschrikkelijk" en vraagt onderzoek

Wellicht menselijke fout

"Dit is een dramatische dag voor Planckendael", zei de algemeen directeur van de dierentuin op de persconferentie."Dit is een dag die je als zoo hoopt nooit mee te maken", aldus de algemeen directeur. "We zijn vandaag een dier verloren. Ik kan alleen maar heel erg dankbaar zijn dat er geen andere slachtoffers gevallen zijn."

De directeur sprak over "de ergste nachtmerrie". Toch hebben de noodplannen perfect gefunctioneerd, zegt de zoo. "Ik was bijzonder blij dat de politie van Mechelen en het snelle responsteam bijzonder snel waren en volledig ontplooid waren in het park. Er waren nog maar weinig bezoekers, iedereen was al in veiligheid. Dit was een fantastische samenwerking."

Een Aziatische leeuwin met haar welp in Planckendael. Dit is niet de doodgeschoten leeuwin Rani.Beeld REUTERS

Mechels burgemeester Bart Somers benadrukt dat de beslissing om het dier dood te schieten niet lichtzinnig genomen is en dat de veiligheid van de bezoekers op elk moment voorop heeft gestaan.

Hoe de ontsnapping juist kon gebeuren, wordt nog onderzocht. Volgens de zoo is er wellicht een menselijke fout gebeurd. Er was zeker geen gat in de omheining.

Lees verder onder de video's.

Op het moment dat de leeuwin uit haar kooi ontsnapte, was het park nog maar net voor abonnees geopend en waren er nog niet veel bezoekers aanwezig. Alle bezoekers werden verzocht in hun wagen of in de restaurants of winkels van Planckendael te blijven. Onder andere auteur Joost Vandecasteele, die mee op klasuitstap was, meldde op Twitter dat hij samen met de schoolkinderen in de bus moest blijven.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook de kinderen van de Gemeentelijke Basisschool in Lochristi moesten op de bus blijven. Om paniek te vermijden hebben de juffen gezegd dat ze om technische redenen op de bus moeten blijven. "Maar het is niet eenvoudig om hen kalm te houden, want ze hebben honger en moeten plassen", klinkt het.

Een koppel uit Antwerpen zat urenlang vast in een treintje vlakbij het leeuwenverblijf. "We dachten eerst dat het een grap was", zeggen Monique en Geert. "We hebben de leeuw niet gezien. Onveilig voelden we ons niet. Het is vooral heel erg dat het dier is doodgeschoten."

Sinds 12.15 uur is het park opnieuw geopend.   

Lees ook:

"Leeuwin doden was onvermijdelijk"

Lees ook:
Beeld BELGA