© VM

Antwerpse vrouwen veroordeeld voor deelname terreuractiviteiten

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Bouchra A. (25), Tatiana W. (25) en Kaoutar B. (30) veroordeeld tot vijf jaar cel en 8.000 euro boete voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. De drie Antwerpse vrouwen hadden zich in Syrië bij Islamitische Staat (IS) aangesloten. De rechtbank beval hun onmiddellijke aanhouding.

doro

Tatiana W. was getrouwd met Noureddine A., een leidende figuur binnen Sharia4Belgium die naar Syrië was getrokken en zich bij terreurgroep Majlis Shura Al-Mujahedin had gevoegd. Haar schoonzus Bouchra A. was getrouwd met Said E.M., lid van Sharia4Belgium en ook van Majlis Shura Al-Mujahedin. Beide vrouwen trokken in maart 2013 een eerste maal naar Syrië, om hun echtgenoten te steunen in hun jihadistische strijd.

Zwanger

Nadat hun mannen sneuvelden en Bouchra A. gewond raakte door een granaatinslag, keerden de weduwen begin 2014 met hun kinderen terug naar België. Ze waren allebei ook opnieuw zwanger. Het gewelddadig jihadistisch salafisme zworen ze echter niet af.

Zo gebruikte Tatiana W. na de bevalling de vlag van Islamitische Staat voor de doopsuiker van haar baby. Ze bleven ook contact onderhouden met de vrouwen van Syriëstrijders. In juli-augustus 2015 keerden Tatiana W. en Bouchra A. met hun kinderen terug naar Syrisch gebied dat door IS gecontroleerd werd. Ze wilden er opnieuw met een Syriëstrijder trouwen.

Kaoutar B. was getrouwd met Hicham C., een leider van Sharia4Belgium, die ook een prominente functie uitoefende bij IS in Raqqa. Zij probeerde Bouchra A. aan een Syriëstrijder te koppelen.

Actieve rol

Volgens de rechtbank speelden de drie vrouwen een actieve rol binnen IS. “Tatiana W. en Bouchra A. als vrouwen van Syriëstrijders en in de opvoeding van de kinderen tot Syriëstrijders. Kaoutar B. zette zich actief in bij het ronselen van vrouwen voor te huwen met IS-strijders. Ze hebben zich ook uitdrukkelijk achter het doctrine en de gruwel van IS geschaard, waarbij ze effectief een gevaar vormen voor onze samenleving”, klonk het in het vonnis.

De drie Antwerpse vrouwen lieten verstek gaan op hun proces. Van Bouchra A. en Tatiana W. is geweten dat ze momenteel met hun kinderen in een kamp in het noorden van Syrië verblijven en dat ze maar al te graag terug naar België willen komen.

Advocaat Walter Damen, die sinds enkele uren voor beide vrouwen optreedt, verzette zich niet tegen de vordering van de federale magistraat voor hun onmiddellijke aanhouding. “Ik hoop dat de autoriteiten er alles aan doen om hen terug te halen. Ze zijn bereid hun verantwoordelijkheid op te nemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER