belastingen

Fiscus vult dit jaar vier miljoen belastingaangiftes vooraf in

Minister Van Peteghem pleit ervoor “dat de noodzakelijke fiscale hervorming zwart-op-wit in het volgende regeerakkoord wordt opgenomen”.© Aurèlien Goubau

Ruim de helft van alle belastingplichtigen krijgt dit jaar een volledig ingevuld “voorstel van vereenvoudigde aangifte” (VVA) in de mailbox of brievenbus. Als u de aangifte helemaal zelf invult, heeft u nog de tijd tot 15 juli.

Johan Rasking

Vanaf vandaag staan ruim 7 miljoen burgers voor de opdracht om hun jaarlijkse belastingaangifte in te vullen – of om het vooraf door de fiscus ingevulde VVA-formulier te controleren en te valideren. De groep van belastingplichtigen die een kant-en-klare VVA-aangifte toegestuurd krijgt door de FOD Financiën, is al aangegroeid tot 4 miljoen. Ook wie zijn aangifte zelf indient, via het digitale belastingportaal Tax-on-web, zal merken dat een hoop gegevens over inkomsten en uitgaven uit het jaar 2023 al door de fiscus zijn ingevuld.

Als u Tax-on-web gebruikt voor de belastingaangifte, hebt u daarvoor de tijd tot 15 juli. Diezelfde datum geldt ook voor wie een mandataris, zoals een boekhouder, inhuurt om het werk te doen. Alleen wie een complexe aangifte indient, bijvoorbeeld met buitenlandse beroepsinkomsten of winsten uit een vennootschap, kan uitstel vragen tot 16 oktober.

Wie een papieren VVA wil wijzigen of aanvullen, of zelf nog een aangifte op papier wil indienen, moet het huiswerk al op 30 juni klaar hebben. Volgens de FOD Financiën werden vorig jaar amper 200.000 aangiftes nog op papier gedaan, dat is 6 procent van het totaal.

Tien codes minder

Met in totaal 833 codes verschilt de omvang van het belastingformulier dit jaar nauwelijks van vorig jaar. Voor inwoners van het Vlaams Gewest zijn het er amper 10 minder dan in 2023; voor Brusselaars is de afslanking nog beperkter, met 4 codes minder. Door de mislukte onderhandelingen in de Vivaldi-regering over een belastinghervorming, is er van de beloofde vereenvoudiging – vorig jaar hoopte minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) nog om 70 codes te kunnen schrappen – niets in huis gekomen.

© Aurélien Goubau

De minister betreurt de gemiste kans om tot een grondige hervorming en vereenvoudiging van de aangifte te komen, maar spreekt de hoop uit dat er in de volgende regeerperiode wel stappen worden gezet. “Dit jaar zijn er 10 codes minder dan vorig jaar. Maar er is natuurlijk meer nodig. Ik pleit ervoor dat de noodzakelijke fiscale hervorming zwart-op-wit in het volgende regeerakkoord wordt opgenomen. Intussen proberen we door de uitbreiding van het aantal VVA’s de dienstverlening aan de burgers te verbeteren.”

Forse indexering

Veel nieuwigheden of wijzigingen bevat het aangifteformulier dit jaar niet. Wel van groot belang: met een jaar vertraging heeft de FOD Financiën de hoge inflatie van eind 2022, begin 2023 doorgerekend in de zogenoemde fiscale grensbedragen, zoals de plafonds die van toepassing zijn op allerlei belastingaftrekken. Volgens fiscaal expert Jef Wellens van Wolters Kluwer gaat het gemiddeld om een indexering met 9,59 procent.

Dat uit zich bijvoorbeeld sterk in de verhoging van de belastingvrije som – dat is het deel van de inkomsten dat niet belast wordt. Voor het eerst klimt die belastingvrije som boven de grens van 10.000 euro uit.

Nieuwe Tax-on-web in 2025

Het digitale belastingportaal Tax-on-web is aan een grondige opfrissing toe, erkent de FOD Financiën. De opmaak en gebruiksvriendelijkheid krijgen vanaf volgend jaar een volledige make-over. Vanaf 2025 zullen de in te vullen codes en rubrieken niet langer gerangschikt zijn volgens het oude systeem van het papieren aangifteformulier, maar volgens een thematische opdeling die de aangifte structureert vanuit het standpunt van de burger. De vijf thematische hoofdstukken zijn: mijn persoonlijke situatie, mijn gezin, mijn inkomsten, mijn vastgoed en leningen, mijn voordelen. Op die manier hoopt de fiscus om het invullen “makkelijker, sneller en intuïtiever” te maken en het “risico op fouten of vergetelheden te verkleinen”.

Telefonische hulp

Wie bij de aangifte hulp nodig heeft van een expert van de belastingadministratie, kan in de maanden mei en juni een afspraak maken voor telefonische ‘invulhulp op maat’. Die hulplijn is gratis, maar alleen beschikbaar tijdens de kantooruren, van 9 tot 17 uur.

De belastingadministratie gaat zelf ook actief burgers contacteren om hulp aan te bieden. Dat gebeurt op basis van de lijst van mensen die vorig jaar telefonische hulp hebben gevraagd en gekregen. Die actieve zoektocht is in de voorbije weken al opgestart.

Bovendien worden dit jaar in 400 gemeenten zitdagen georganiseerd om burgers te helpen bij het invullen van de aangifte.