Direct naar artikelinhoud

Allah-Las: de on-Californische, religieus klinkende naam blijft de groep intussen wel achtervolgen

Het is de eerste gedachte: een verband tussen een gecanceld concert van de Amerikaanse rockband Allah-Las en een terreurdreiging in Rotterdam moet wel te maken hebben met die rare naam. Een naam die naar eigen zeggen vooral verzonnen is omdat de bandleden geïnspireerd waren door de Jesus and Mary Chain en voor hun eigen groep een naam wilden die ook 'heilig klonk'.

Allah-Las.

Allah-Las is een in 2008 opgerichte band uit Los Angeles die furore maakt met een eigen interpretatie van klassieke jaren-zestig Westcoast. Zanger/gitarist Miles Michaud, lead gitarist Pedrum Siadatian, bassist Spencer Dunham en drummer Matt Correia (drie van de vier kennen elkaar van muziekwinkel Amoeba Music) brachten vorig jaar hun derde album uit, Calico Review.

De groep wordt vanwege zijn zowel blije als melancholische romantiek vaak vergeleken met bands als The Byrds en The Doors. Hun debuutalbum werd omschreven als een 'moeiteloze greep van ster-ogige mineur-schoonheden dat zachtjes bekende jongensonderwerpen herkauwt: seks, vrijheid en de manieren waarop het eerste kan interfereren met het tweede, en omgekeerd'. Volgens sommige critici zijn ze echter geen vernieuwers maar epigonen.

Die on-Californische, religieus klinkende naam blijft de groep intussen wel achtervolgen. Ze kozen voor Allah zonder zich te realiseren dat zo'n naam door moslims als een belediging of godslastering zou kunnen worden ervaren, vertelden ze vorig jaar in een interview met de Britse krant The Guardian.

Dit is Allah-Las (van het afgelaste concert), de platenzaakband

Een concert van de Californische gitaarband Allah-Las in de Rotterdamse Maassilo is woensdagavond afgelast wegens een terreurdreiging. Om wat voor band gaat het? Lees hier het interview terug dat Menno Pot in oktober 2014 met de leden had.

Allah-las.

'We krijgen e-mails van moslims, hier in de VS en uit de hele wereld, waarin zij uitleggen dat ze zich erdoor beledigd voelen', aldus zanger Michaud. 'Maar dat is absoluut nooit onze bedoeling geweest. We e-mailen dan terug en leggen uit waarom we die naam gekozen hebben. Meestal begrijpt men het dan.'

Een optreden van Allah-Las in Turkije werd ooit afgezegd omdat de concert-organisator zich er bij nader inzien toch niet gerust over voelde. 'Maar wat is het alternatief', zei gitarist Sidatian tegen The Guardian. 'We hebben de naam al zo lang dat ik niet denk dat we hem nog kunnen veranderen. Dat zou niet werken. We blijven er niet in hangen. No regrets, weet je wel.'