Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Belgen spelen hoofdrol in derby: Lukaku faalt, Kompany out met nieuwe blessure

Vincent Kompany tijdens de derby.Beeld Photo News

Twee weken voor Kerstmis lijkt de Engelse titelrace al beslist. Door een 1-2-zege bij stadgenoot United heeft Manchester City nu een voorsprong van elf punten. Vincent Kompany en Romelu Lukaku kenden een ongelukkige namiddag.

Pep Guardiola's Manchester City heeft voor de veertiende keer op rij gewonnen, een Engels record. Naar schatting een miljard mensen zouden gisteren hebben afgestemd op de ontmoeting, die was aangekondigd als de belangrijkste wedstrijd in de nog jonge geschiedenis van de Premier League. Als er een ploeg in staat zou zijn, zo was de verwachting, om The Citizens van Abu Dhabi te verslaan en zo de spanning een beetje terug te brengen in de Engelse voetbalcompetitie, moest het Manchester United zijn. Zeker in zijn eigen, winterse Droomtheater.

Daarbij kwam natuurlijk de José- en Pep-show. Het was de twintigste keer dat de twee rivalen Mourinho en Guardiola elkaar anderhalf uur gezelschap moesten houden langs de zijlijn, iets wat in het verleden tot strubbelingen leidde. Vooraf had de Portugees City beticht van duiken en het maken van tactische overtredingen. Zelfs Guardiola's gele lintje, een steunbetuiging aan de politieke gevangenen in Catalonië, moest het ontgelden. Maar de Catalaan negeerde de "mind games".

Antiheld Lukaku

De aai die Mourinho bij aanvang gaf over Guardiola's kale bol was het officieuze startsein van een fascinerende derby, waarin de thuisploeg Manchester City liet komen. Op een gegeven moment lag het percentage balbezit van United op 23. City was met zoveel zelfvertrouwen naar het westen van de stad gekomen dat het topscorer Sergio Agüero, die in de laatste zeven uitwedstrijden had gescoord, op de bank had gelaten. Sportieve kapitaalvernietiging.

De dominantie in het veld, gebaseerd op het technisch perfect rondspelen van de bal, leidde tot kleine kansen en de voorspong. In de 43ste minuut kwam de bal via Romelu Lukaku voor de voeten van David Silva, die de bal achter zijn landgenoot David de Gea werkte. Tot ieders verrassing kwam United nog voor de theepauze op gelijke hoogte, toen Marcus Rashford, een van de twee echte Mancunians binnen de lijnen, een inschattingsfout van Fabian Delph afstrafte.

Kevin De Bruyne gaat triomfantelijk op de bal staan na de verdiende overwinning van City in Old Trafford.Beeld EPA

Vincent Kompany moest tijdens de rust in de kleedkamer achterblijven. "Hij is opnieuw geblesseerd", zei Guardiola na de match. "Of het erg is? Dat weet ik niet. Dat zullen we de komende dagen moeten zien. (haalde de schouders op) Zo is het altijd met 'Vinnie'. We kunnen nooit lang op hem rekenen." Ook de Rode Duivels niet. Het is Kompany's tweede mogelijk langdurige blessure in drie maanden. Voor Man City is een nieuwe centrale verdediger in januari een prioriteit.

Na de pauze speelde United actiever. Ze moesten ook winnen om in de race te blijven, maar opnieuw was het City dat de leiding nam. En weer uit een rommelige situatie. Wat onwennig meeverdedigend schoot Lukaku de bal tegen een ploeggenoot, waarna Nicolás Otamendi de 1-2 met een halve omhaal binnenschoot. Het was alweer de vierde treffer van de Argentijnse verdediger, die aanvallend vaak beter is dan verdedigend. Niet dat Guardiola dat erg vindt.

Kort voor tijd had Lukaku de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn schot raakte doelman Ederson in het gezicht

Voor Lukaku was het sowieso een ongelukkige middag. Aanvallend was de sterke Rode Duivel wederom geen schim van de doelpuntenmachine van vorig jaar. Kort voor tijd had hij, na een elegante aanval met Juan Mata in de hoofdrol, de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn schot stuitte op het gelaat van doelman Ederson. Hulp in de slotfase van Zlatan Ibrahimovic mocht niet baten. Voor de tweede keer op rij won Guardiola op Old Trafford, bij de man die ooit 'The Special One' werd genoemd.

"We hebben een groot gat, maar we moeten nu gefocust blijven", glunderde Kevin De Bruyne. "We willen die titel winnen."