Direct naar artikelinhoud
Vleesschandaal

Kristof Calvo na nieuw vleesschandaal: "Niet alleen het vlees is rot, ook het hele systeem"

Kristof Calvo na nieuw vleesschandaal: "Niet alleen het vlees is rot, ook het hele systeem"
Beeld Photo News

In reactie op de berichtgeving van de RTBF dat een tweede Vlaams slachthuis vervallen vlees naar Kosovo stuurde, eisen Ecolo en Groen een doorlichting van de hele agrovoedingssector. "Niet alleen het vlees is rot, ook het hele systeem", aldus federaal fractieleider Kristof Calvo en Kamerlid Anne Dedry. N-VA wil het FAVV regionaliseren: "Moest Vlaanderen verantwoordelijk zijn voor het voedselagentschap, zou het beter zijn"

Volgens de RTBF leverde het bedrijf Vanlommel in augustus vorig jaar vervallen ingevroren vlees aan dezelfde groothandel in Kosovo die ook betrokken was in de zaak-Veviba.

Dedry dringt bij federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) aan dat hij transparantie geeft over dit nieuwe probleem. "Dat moet hij doen maandagochtend tijdens de geplande Kamercommissie Volksgezondheid over de zaak-Veviba. Het is goed dat de door ons gevraagde audit van het FAVV is toegezegd, maar dit is niet meer voldoende", meent Dedry, lid van die commissie.

Voor Groen moeten de vleesschandalen leiden tot een echte ommekeer. "Dit voedselsysteem, waar hebzucht lijkt te regeren boven gezondheid, is rot. Het zorgt voor veel verliezers: de boeren en de ondernemers die het wel goed menen, de consument, onze gezondheid en het leefmilieu. Alleen wanneer de hele sector wordt doorgelicht, zal er echt iets veranderen", aldus Calvo.

'Alleen wanneer de hele sector wordt doorgelicht, zal er echt iets veranderen'
Kristof Calvo, federaal fractieleider (Groen)

N-VA: "Grondig onderzoek dringt zich op"

Ook regeringspatij N-VA mengt zich in de discussie en dringt aan op een grondig onderzoek: "Een menselijke fout of fraude, dat moet verder uitgezocht worden", klinkt het zaterdagavond in gezamenlijke mededeling van Kamerleden Yoleen Van Camp en Renate Hufkens, respectievelijk ondervoorzitter en lid van de commissie Volksgezondheid in het federaal parlement."

Tegelijkertijd wijzen ze ook het federaal voedselagentschap FAVV met de vinger. Dat moet volgens het duo "haar rol ernstig nemen". "Controles moeten proactiever, sneller en doortastender. Bovendien is er dringend nood aan een betere communicatie tussen de verschillende betrokken instanties, maar ook naar de consument", luidt het.

De N-VA'ers zien heil in de regionalisering van de inspectiediensten. "Vlaanderen heeft al bewezen heeft dat het goed werk levert op vlak van controles op dierenwelzijn", aldus de Kamerleden. "De bevoegdheden zijn nu versnipperd, omdat Dierenwelzijn al een Vlaamse bevoegdheid is", zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp. "We zien dat Vlaanderen ook een zeer actief dierenwelzijnsbeleid voert. Dat zou ook zo zijn als het voedselagentschap een Vlaamse bevoegdheid zo zijn."

Sp.a wil crisismanager

"Het vleesschandaal beperkt zich niet langer tot het bedrijf Veviba uit Bastenaken, maar deint uit", stelt sp.a-Kamerlid Annick Lambrecht vast. Sp.a wijst erop dat ze al anderhalve week vraagt om een doorlichting van de situatie en duidelijkheid over de rol en werking van het voedselagentschap. De partij zei ook het vertrouwen op in de topman van het FAVV, omdat informatie naar de burgers uitbleef en de topman in De Zevende Dag en in de commissie niet de noodzaak zag om de hele waarheid te vertellen. Iedere dag komen nieuwe feiten aan het licht. "Het Belgisch voedselagentschap heeft het signaal dat ze in augustus kregen van het Kosovaars agentschap letterlijk weggelachen. De tijd van praten en evalueren is voorbij. Het is tijd om te handelen", vindt Lambrecht.

Ze wil dat er meteen een crisismanager wordt aangesteld om de vleescrisis in dit land opnieuw onder controle te krijgen. "De crisismanager moet een grondige, onafhankelijke doorlichting maken en het aantal controles snel opvoeren. De vleesindustrie zit in een diepe crisis en het voedselagentschap is duidelijk niet in staat deze crisis te beheersen. De topman van het voedselagentschap verliest elke dag meer gezag."

Lambrecht pikt het ook niet dat het parlement nog altijd niet het het rapport van het FAVV over het schandaal bij Veviba heeft ontvangen. "Het parlement moet een schandaal kunnen onderzoeken dat achttien maanden lang voor de bevolking achtergehouden werd. Nu wordt dat verhinderd door het parket".