© Frederik Beyens

Feest! Hier eet je de beste gerechten met kaviaar

Kaviaar: het zwarte goud uit de zee dat verleidt en tot de verbeelding spreekt. De onbevruchte eitjes van de steur worden wereldwijd beschouwd als een delicatesse en in vele gevallen als een statussymbool. Kaviaar was in middeleeuws Rusland een vleesvervanger tijdens die dagen dat de Russisch-orthodoxe kerk vlees eten verbood. De gebroeders Petrossian en Charles Ritz waren er verantwoordelijk voor dat kaviaar nu een luxepositie heeft. De Petrossians introduceerden kaviaar bij de Fransen op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1925. Miljardair Charles Ritz stimuleerde het verbruik onder de high society.

Op deze adressen in Antwerpen vind je de lekkerste gerechten met kaviaar op het menu:

Luc Hoornaert

IJkpunt: Sevruga

Goede kaviaar is subtiel en dus heb je een chef nodig die zichzelf kan wegcijferen om het product te doen schitteren. Johan Segers is zo iemand. Hij opende samen met zijn dochter Annabel Sevruga, waar kaviaar een prominente plaats heeft. Johan kiest resoluut voor de top van Imperial Heritage uit Noord-Italië.

Sevruga is een zaak in de mooie traditie van het Parijse instituut Kaspia, waar sinds 1927 kaviaar eten een way of life is. Verwacht hier feestelijke bereidingen met en zonder kaviaar, en beleef een exquise moment.

Leeuwenstraat 1, 2000 Antwerpen, 03-707.01.33

Iraanse klasse: Divin by Sepi

Iran was wereldwijd lang de nummer één in de kwalitatieve productie van kaviaar, geoogst uit wilde steuren uit de Kaspische Zee. Sepideh Sedaghatnia, de bezielster van Divin, is van Iraanse origine. Werken met en genieten van kaviaar zit bij haar in het bloed. In haar sfeervolle restaurant promoot ze kaviaar als Iraans erfgoed en dat doet ze met veel flair en klasse.

Deze sterke vrouw is een toonbeeld van girlpower. Haar enthousiasme is aanstekelijk en haar kennis en professionalisme zijn meer dan inspirerend.

Verschansingstraat 5-7, 2000 Antwerpen, 03-284.07.40

© Dirk Kerstens

Kempen boven: Fleur de Sel

In de Kempen bruist het culinair als nooit tevoren. Alex Verhoeven is een twintiger die het samen met zijn vriendin Nathalie de Baenst aandurfde om Fleur de Sel te openen. De Franco-Belgische keuken die hij serveert, wordt gekenmerkt door een hedendaagse en gedetailleerde uitwerking.

Kaviaar behoort tot zijn favoriete ingrediënten en die vindt hij in eigen streek, bij Royal Belgian Caviar in Turnhout. Alex verstaat de kunst om kaviaar zo te doseren dat het niet luxueus lijkt, maar een natuurlijk onderdeel van je gerecht is.

Turnhoutsebaan 189, 2460 Kasterlee, 014-75.34.68

© Bert De Deken

Subitel: Dim Dining

Dimitri Proost, de jonge chef van Dim, bezit de focus en de subtiliteit om met kaviaar gerechten op een natuurlijke manier te verheffen tot een grootse ervaring. Hier is alleen Imperial Heritage goed genoeg om zijn kosmopolitische Japanse gerechten een extra toets te geven. In Japan worden de eitjes van de steur bijna nooit gebruikt en is kaviaar zoals wij het kennen, een van de weinige dingen uit de zee die ze ons benijden.

Dim speelt zonder problemen mee met de grote jongens. Hier worden voldragen topgerechten getoverd.

Vrijdagmarkt 7, 2000 Antwerpen, 03-226.26.70

© Walter Saenen