Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

Nieuws
De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD, D66 en CDA maakten tot nu toe in een debat duidelijk achter de voorstellen te staan van demissionair landbouwminister Piet Adema.
anp
donderdag 25 april 2024 om 15:51 aangepast 17:18
Afbeelding
beeld anp

Nederland had jarenlang een uitzonderingspositie waardoor boeren meer mest mochten uitrijden dan elders in Europa. Die uitzondering, de zogeheten derogatie, valt komende jaren weg en boeren dreigen daardoor met grote mestoverschotten te komen zitten.

Om dat te voorkomen, stelt Adema onder meer voor om een minimale oppervlakte grasland per koe in te stellen en om een nieuwe, brede uitkoopregeling voor boeren op te tuigen. Een reeks landbouworganisaties heeft daar deze week een eigen 'crisisplan' aan toegevoegd, waar bijvoorbeeld een lager eiwitgehalte in veevoer in staat.

'Doemscenario'

"Alles dat kan bijdragen aan een oplossing van het probleem is welkom", zei Harm Holman (NSC). Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) zei dat ze al jarenlang pleit voor een kleinere veestapel. "Het moet gewoon gebeuren."

"We moeten koste wat het kost maatregelen nemen om ongerichte pijn te voorkomen", zei Thom van Campen (VVD). Hij doelt op een dreigende 'generieke korting' waarbij alle boeren hun mestproductie evenveel moeten terugdringen. Eline Vedder (CDA) noemde dat een "doemscenario".

Verder uitwerken

Cor Pierik (BBB) sprak geen steun uit, maar ontweek ook een hard oordeel over Adema's voorstellen. "BBB wil het zo breed mogelijk aanpakken", zei Pierik, en hij wil onder meer in Brussel op zoek naar "een nieuwe vorm van derogatie". Volgens Adema is dat een gepasseerd station.

Zowel de plannen van het kabinet als die van de boerenorganisaties moeten nog verder worden uitgewerkt voordat ze tot uitvoering kunnen komen. Naar verwachting levert dat nog meerdere momenten op waarop de Kamer zich over de plannen kan uitspreken.

'Geen tijd te verliezen'

"Ik constateer dat mijn plannen kunnen rekenen op een ruime meerderheid van de Tweede Kamer", zei Adema. "Ik ben daar blij mee en dankbaar voor, ook voor alle boeren die letterlijk in de shit zitten." De minister beloofde de uitgewerkte maatregelen stuk voor stuk aan de Kamer voor te leggen, zodat de snellere plannen niet op de langzamere hoeven te wachten. "Er is geen tijd te verliezen."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bevrijdingsdag trapt af in Roermond

Bevrijdingsdag trapt af in het Limburgse Roermond. Na de 5 mei-lezing van jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt het bevrijdingsvuur aan het begin van de middag ontstoken door demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende Snijd..

Afbeelding

Darby en Meeuwis sluiten Bevrijdingsdag af met 5 mei-concert

April Darby, Emma Kok, FLEMMING, Gaia Aikman en Guus Meeuwis geven zondagavond een optreden tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam.

Afbeelding

Hamas: geen akkoord zonder definitief einde oorlog in Gaza

Een hoge functionaris van Hamas heeft gezegd dat de Palestijnse groepering niet zal instemmen met een staakt-het-vuren indien dat niet expliciet een definitief einde van de oorlog in Gaza inhoudt.

Afbeelding

Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken door twee WO II-veteranen

De 101-jarige Canadese oorlogsveteraan Pierce 'George' Brewster en de 99-jarige Britse veteraan Geoff Roberts hebben even voor middernacht in Wageningen het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken.

Afbeelding

Advocaat: 3 demonstranten aangehouden kort voor stilte op de Dam

Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn drie personen aangehouden, en niet één zoals eerder werd gemeld. Dat laat Willem Jebbink, de advocaat van de drie, weten.

Afbeelding

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord.