Hof New York draait veroordeling Weinstein uit 2020 terug

Nieuws
Een gerechtshof in New York heeft de veroordeling van oud-filmproducent Harvey Weinstein voor seksueel misbruik uit 2020 teruggedraaid. De rechters oordeelden dat hij destijds geen eerlijk proces heeft gehad, bericht The New York Times.
anp
donderdag 25 april 2024 om 15:24 aangepast 16:03
Afbeelding
beeld anp

Weinstein is door veel vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag en kreeg vier jaar geleden een gevangenisstraf opgelegd van 23 jaar in New York. Hij was schuldig bevonden aan het misbruik van twee slachtoffers. Zijn vervolging wordt gezien als een mijlpaal voor de #MeToo-beweging.

Het hoogste hof van beroep in New York oordeelt nu dat de rechter in de zaak destijds een ernstige fout heeft gemaakt. Aanklagers hadden toestemming gekregen om meerdere vrouwen te laten getuigen die Weinstein beschuldigden van wangedrag waar hij op dat moment niet voor werd vervolgd. Dat zou een eerlijk proces in de weg hebben gestaan. De filmproducent zou daarmee feitelijk ook terecht hebben gestaan voor ander gedrag uit zijn verleden, oordeelden de rechters.

Ashley Judd

De advocaat van de oud-filmproducent reageerde tevreden op de uitspraak. Arthur Aidala noemde die "niet alleen een overwinning voor meneer Weinstein, maar voor iedere verdachte in een strafzaak in New York". De reactie van Weinstein is nog niet bekend. "Dit is tien minuten geleden gebeurd, hij weet nog van niks", zei Aidala tegen de krant.

Een van de vrouwen die naar buiten trad met beschuldigingen tegen Weinstein, actrice Ashley Judd, reageerde juist ontzet. Zij noemde het oordeel van het hof oneerlijk tegenover slachtoffers van de Hollywoodproducent.

Verkrachtingszaak

Het is nog onduidelijk wat de uitspraak betekent voor Weinstein, die inmiddels in de zeventig is en in de staat New York in een gevangenis zit. Hij kreeg later ook een gevangenisstraf van zestien jaar opgelegd in een verkrachtingszaak in Californië. Aanklagers in New York kunnen besluiten dat de zaak overgedaan moet worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14 graden. In het zuidoosten wordt rekening gehouden met temperaturen tot maximaal 18 graden.

Afbeelding

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal is zaterdagavond 'laat in vrijheid gesteld', aldus Ebbink.

Afbeelding

Madonna geeft megaconcert in Rio de Janeiro

Madonna heeft zaterdagnacht een megaconcert gegeven op het strand van Copacabana in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Volgens het stadsbestuur werden er 1,5 miljoen fans verwacht bij het optreden. Hoeveel dat er uiteindelijk precies waren, was niet onmiddellijk duidelijk.

Afbeelding

Minimalistische kunstenaar Frank Stella overleden

De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella is op 87-jarige leeftijd overleden, melden verschillende media in de Verenigde Staten. De schilder en beeldhouwer, die zich vooral met zijn vroege minimalistische werken een dominante plek binnen de naoorlogse Amerikaanse kunstwereld verwi..

Afbeelding

Bevrijdingsdag trapt af in Roermond

Bevrijdingsdag trapt af in het Limburgse Roermond. Na de 5 mei-lezing van jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt het bevrijdingsvuur aan het begin van de middag ontstoken door demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende Snijd..

Afbeelding

Darby en Meeuwis sluiten Bevrijdingsdag af met 5 mei-concert

April Darby, Emma Kok, FLEMMING, Gaia Aikman en Guus Meeuwis geven zondagavond een optreden tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam.