Op het kruispunt aan de kapel krijgen fietsers en voetgangers uit alle richtingen voortaan tegelijk groen licht om over te steken.© EMA

Fietsers kunnen veilig oversteken aan kapel dankzij ‘vierkant groen’

Arendonk -

Fietsers en voetgangers kunnen voortaan veilig oversteken aan de kapel van de Wampenberg in Arendonk dankzij een nieuwe afstelling van de verkeerslichten volgens het vierkant groen-principe.

Op het gevaarlijke kruispunt Wampenberg-Hokken-Kapelstraat in Arendonk hebben de verkeerslichten sinds kort een aangepast regime om de veiligheid van de zwakke weggebruiker te verbeteren: na een druk op de knop krijgen fietsers en voetgangers er vierkant groen. Dat betekent dat zij uit de vier richtingen tegelijk groen licht krijgen om te voet of met de fiets over te steken terwijl het gemotoriseerd verkeer wacht.

Het voordeel van deze nieuwe regeling is dat je zo met een gerust gemoed naar de overkant kunnen stapt of trapt, omdat alle auto’s en vrachtwagens op dat moment voor het rood licht staan. Op die manier verdwijnt ook het risico op mogelijke dodehoekongevallen.

Kloosterbaan-Bergen

Binnenkort krijgt ook het verderop gelegen kruispunt Kloosterbaan-Bergen, vlak bij het Sint-Claracollege, een vierkant groen-instelling. Het streefdoel is om de nieuwe regeling nog deze zomer in te voeren, vóór de start van het nieuwe schooljaar. Dat zijn het gemeentebestuur en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van het Vlaams Gewest zo overeengekomen.

Eerder werd ook al het gevaarlijke kruispunt aan de ingang van industriepark Hoge Mauw conflictvrij gemaakt voor fietsers en voetgangers.(ema)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Kempen