“Ik ben net een lieve oma geworden, stuur me niet naar de gevangenis”: kleptomane moet zich laten begeleiden na diefstal van dure handtas

De vrouw moet zich intensief laten begeleiden voor haar kleptomanie.© Marco Okhuizen

Nieuwpoort/Leuven -

Een 67-jarige oma uit Leuven moet zich verplicht twee jaar intensief laten begeleiden voor haar onweerstaanbare drang om te stelen. Ze is daarvoor al jaren gekend, maar herviel toen ze vorig jaar in Nieuwpoort dure kledij en een peperdure handtas van 1.900 euro stal. “Ik ben net een lieve oma geworden, stuur me alsjeblieft niet naar de gevangenis”, smeekte ze tot de rechter.

Jelle Houwen

De vrouw werd al twee keer eerder veroordeeld voor diefstallen waarbij ze de onweerstaanbare drang toonde te stelen in winkels. Kleptomanie dus. Daarvoor kreeg ze eerder al de gunst van het uitstel als ze zich intensief liet begeleiden. Dat lukte ook, maar op 17 november vorig jaar herviel ze in Nieuwpoort.

“De politie werd opgeroepen naar een winkel waar een broek en blouse ter waarde van 419 euro gestolen werd”, sprak de procureur. “De dievegge stond duidelijk op beeld. De politie ging naar haar op zoek en kon G.H. oppakken vlak voor ze haar hotel binnenstapte. Ze overhandigde spontaan nog enkele zaken die ze net gestolen had, waaronder een handtas van 1.900 euro. We begrijpen dat de vrouw lijdt aan kleptomanie en dat ze zich al laat helpen, maar dit moet stoppen.”

Man net verloren

G.H. had de moeite gedaan om de verplaatsing naar de rechtbank van Veurne te maken en was diep beschaamd. “Ik wéét dat ik deze ziekte heb en laat me begeleiden”, zei ze. “Ik doe er ook alles aan: ik ga bijna nooit naar winkels, en al zeker niet alleen. Mijn kinderen zijn op de hoogte en helpen me. Zo veel mogelijk doe ik online aankopen. Maar ik ging eind vorig jaar door een zware periode.”

“Mijn partner was overleden en met een bevriend koppel ging ik naar Nieuwpoort”, ging de vrouw verder. “In ons hotel was er een dansmiddag, maar zat ik alleen aan de zijkant. Ik voelde me zó verdrietig dat ik gaan dolen ben en blijkbaar opnieuw zaken heb gestolen. Echt: van de waarde had ik geen benul, ik nam maar iets. Ik kwam pas weer tot mijn zinnen toen de politie me arresteerde. Ik smeek u: ik ben net oma geworden en help mijn kleinkindjes. Stuur me niet naar de gevangenis.”

De rechter gaf de vrouw uiteindelijk de autonome probatiestraf waarbij ze zich intensief zal moeten laten begeleiden voor haar probleem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen