Vlaams Belang zet vol de aanval in op sociale zekerheid voor nieuwkomers: “We zijn niet links, niet rechts, maar nationalisten”

Op zijn familiedag in Plopsaland maakte Vlaams Belang duidelijk waar het het geld wil halen voor koopkrachtverhogingen voor “eigen volk”. “We doen dat door onze sociale zekerheid eindelijk af te schermen voor vreemdelingen.”

Simon Andries

Vlaams Belang trok stevig de buidel open voor zijn laatste familiedag voor de verkiezingen. De partij huurde op 1 mei Plopsaland af voor bijna 10.000 Vlaams Belangers. Daar liepen wel wat Fransen tussen die niet wisten dat het park vandaag werd afgehuurd. Plopsaland beloofde die spontane bezoekers, die speciaal zo ver hadden gereden, niet weg te sturen. De familiedag dient volgens Van Grieken vooral “om de batterijen nog een laatste keer op te laden en er dan in te vliegen”. Maar in de korte verkiezingsmeeting in het Plopsatheater vloog de partij er toch al stevig tegenaan. De Walen werden “vakantiepony’s” en “Kabouter Lui” genoemd, Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere “Kabouter Kwebbel”. Maar daarnaast moesten vooral de nieuwkomers het ontgelden.

“Op 1 mei struikelen we altijd over het opbod aan socialistische voorstellen. We zouden inderdaad allemaal tevreden zijn als we meer netto overhouden op het einde van de maand. Maar doe dat gewoon door onze sociale zekerheid eindelijk af te schermen voor vreemdelingen”, benadrukte Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch. “Het is onaanvaardbaar dat nieuwkomers die nooit een bijdrage hebben geleverd onmiddellijk kunnen aankloppen bij het OCMW.” In het verkiezingsprogramma pleitte de partij ook al voor een aparte sociale zekerheid voor nieuwkomers. Vermeersch benadrukte daarbij dat Vlaams Belangers “niet links, niet rechts, maar nationalisten zijn. We komen op voor eigen volk eerst.”

Eigen koopkracht

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zette die boodschap ook zelf nog eens kracht bij. “Ja, ons eigen koopkrachtplan voor de Vlamingen kost geld. Maar nee, we gaan dat niet laten betalen door de Vlamingen. We splitsen de Belgische sociale zekerheid en de rest bekostigen we door onze sociale zekerheid af te schermen voor niet-westerse migranten. Onze sociale zekerheid afschermen voor gelukszoekers zou 1,8 miljard per jaar opleveren. En laat ons voor de rest maar besparen op politici, op de migratiefactuur en de asielstop.”