Ga naar de inhoud
Club YLA wint de beker in het hol van de leeuw.

Club YLA wint zenuwslopende bekerfinale na strafschoppen, OH Leuven blijft weer met lege handen achter

wo 1 mei 2024 18:46
Finale Beker van België vrouwen: OH Leuven - Club Brugge

Club YLA heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis de beker van België gewonnen. Club rekende pas na strafschoppen af met OH Leuven. Na 120 minuten was een evenwichtige wedstrijd aan Den Dreef op 1-1 geëindigd. Club miste geen penalty en won de strafschoppenreeks met 2-4.

Doelpunten:

• 45+2': Saar Janssen (1-0)
  • 63': Caitlin Lievens (1-1)

Meer dan 120 minuten voetbal, 2 doelpunten en 8 strafschoppen waren er nodig om uit te wijzen wie voor het eerst de beker van België in de nog lege prijzenkast mocht plaatsen.

En dat het underdog  Club Brugge ging worden, had wellicht niemand verwacht.

Want OH Leuven had het mentale voordeel: een betere klassering in de Women Super League en een bekerfinale in eigen huis.

OH Leuven begon ook het best aan de wedstrijd en kon al na 10 minuten op voorsprong komen, maar Kuijpers besloot van dichtbij op de doelvrouw van Club en Van Dijk trapte de rebound over. Ook Zomers vond met haar kopbal niet de weg naar doel, maar wel erop.

Club YLA overleefde de rush van OHL en lag zelf op de loer. Bijna had Vanmechelen op het halfuur een vrije weg naar doel nadat OHL-doelvrouw Lammertijn flaterde op een lange bal. Enkel buitenspel verhinderde een kanteling in de wedstrijd.

Na een moeilijkere periode, had OHL wel nog een offensief in huis vlak voor het einde van de eerste helft. Club-doelvrouw Covent waande zich, voor even toch, echt onklopbaar op de pogingen van Zomers en de mooie krul van Detruyer.

Uiteindelijk moest ze zich toch gewonnen geven op een afgeweken schot van Janssen dat over haar in doel dwarrelde. 1-0 op slag van de rust. Een goed scenario voor OHL.

OHL gaf voorsprong zelf uit handen

Maar Leuven weigerde bij het begin van de tweede helft om van goed ideaal te maken. Na een flits van Saar Janssens viel de bal tot bij Biesmans, die van dichtbij hoog over doel plaatste.

Nog steeds was er geen vuiltje aan de lucht en toch gaf Leuvense verdediging de wedstrijd volledig uit handen. Het ging treuzelen en maakte foutjes, Lievens kreeg de bal in de voeten en aarzelde niet voor de gelijkmaker.

Een slag waarvan Leuven toch even moest bekomen, voor Club een extra motivatie om de gelijke stand aan te houden en misschien zelfs te vermeerderen. Echte kansen kwamen er niet meer, beide ploegen sleepten zich naar het einde van de reguliere speeltijd.

Covent en Boutiebi bekerheldinnen

Ondanks een kort intermezzo bleven de vaten leeg en de energiepeilen laag in de verlengingen. Alles in balans, het enige duidelijke was: strafschoppen moesten uitwijzen wie de beker in de lucht mocht steken.

Aan de kant waar de Leuven-supporters zaten, zou de beslissing vallen. En dat blijkt niet altijd een voordeel te zijn.

Want Nikée Van Dijk begon de penaltyreeks met een valse nooit, haar zwakke strafschop rolde bijna gewoon in de armen van Covent. En vier strafschoppen later beging Mertens dezelfde fout.

Club YLA bleef wel foutloos. Boutiebi bewaarde haar koel en kroonde zich alweer tot de absolute bekerheldin voor de Bruggelingen door de beslissende penalty traag, maar goed geplaatst in doel te plaatsen.

Tranen vloeiden langs beide kanten, bij de één van geluk, bij de ander van verdriet. Derde keer, goeie keer voor Club YLA, dat voor het eerst in de clubgeschiedenis een trofee mag meenemen naar huis.

Oud-Heverlee Leuven loopt alweer een stevige kater op. Wil het niet prijsloos blijven, dan verschuift alle hoop nu naar de al even spannende titelrace.

OHL-trainer Coenraets: "We hebben het zelf weggegeven"

• Jimmy Coenraets (trainer OHL): "Het is heel zuur. Vooral omdat je twee open kansen laat liggen, je momenten niet benut en het cadeau geeft. Zaterdag waren we niet scherp, na alles op een rijtje te hebben gezet dacht ik dat het vandaag wel zou zijn, maar dat was niet het geval. Het is zonde, niet veel woorden kunnen het gevoel omschrijven. Op deze manier mag het niet. De focus is ineens weer anders. We zijn 20 minuten na de wedstrijd en al bezig met zaterdag. Dit had ons kunnen helpen. We eisen meer volwassenheid en dat moeten we in zulke wedstrijden tonen, maar dat hebben we niet gedaan. De dames hebben hun verantwoordelijkheid genomen bij de strafschoppenreeks. Je weet dat het een loterij is, dus daar moeten we het niet op steken. Dit is op geen enkel vlak positief voor ons. Hopelijk is het een wake-upcall."

Marie Detruyer: "Hadden het moeten afmaken voor penalty's"

• Marie Detruyer (OHL): "Het is heel kut, om het slecht te zeggen. Voor deze match moesten we 100 % gaan en daar slaagden we niet in. Morgen kopjes bij elkaar, de matchen komen er snel weer aan, dus we moeten daar klaar voor zijn. Iedereen was bij de strafschoppen wel zeker van zijn stuk, al kunnen zenuwen nooit helemaal verdwijnen. We hadden het moeten afmaken voor die penalty's. Misschien kan dit wel een boost zijn, dat we in de plaats van 100% 200% gaan in de titelstrijd. Er blijft nog één beker over. En Leuven verdient een prijs. De medaille zal ooit wel een plaatsje krijgen in mijn kast, alleen laat ik het nu nog even liggen."

OH Leuven - Club Brugge

18:44

EINDE: Club YLA wint de beker na strafschoppen!

Bouteibi kroont zich tot absolute bekerheldin. Ze trapt de winnende strafschop traag, maar goed geplaatst voorbij Lammertijn.

Club YLA wint haar eerste prijs is in de geschiedenis. Tranen vloeien langs beide kanten. Van geluk bij blauw-zwart, van ontgoocheling bij wit-groen-rood.

18:43

Mertens mist!

Zenia Mertens trapt haar strafschop exact hetzelfde als Van Dijk. Pover en slecht. Covent pakt.

18:42

2-3

Vanmechelen stuurt Lammertijn de andere kant uit en schuift de 2-3 in doel.

18:42

2-2

Ook Veefkind aarzelt niet en blijft aan dezelfde kant met haar trap. Ze zorgt voor de 2-2.

18:41

1-2

Martlé geeft bijna exacte kopie van de strafschop van Biesmans af. Ze scoort. Club op 1-2!

18:40

1-1

Biesmans bevestigt haar goede wedstrijd met een prima penalty. Covent is wel naar de goede kant gedoken, maar ze legt de bal goed weg in de hoek.

18:39

0-1

Celien Guns mist niet, zij brengt Club YLA voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong.

18:38

Van Dijk mist!

Een valse strat voor OHL. Nikée Van Dijk levert een heel matige penalty af. Voor Covent geen probleem om het schotje op te rapen.

18:36

Er is getost voor een kant. De strafschoppen worden gegeven aan de zijde waar de supporters van Leuven zitten. OHL heeft dus een licht mentaal voordeel op Club.

18:33

Ook laatste kans voor OHL gaat er niet in

18:32

EINDE: OHL 1-1 Club YLA

120+2': Sterre Gielen begaat een overtreding op een interessante plaats. Goed afgedwongen van Emma Priem. En dus een laatste kans voor Leuven.

De vrije trap wordt door Bouteibi weggewerkt, maar de afvallende bal is voor Van Dijk. Zij knalt, Abrahamsson krijgt dat schot vol in de buikholte. Voor de scheidsrechtster het signaal om voor het einde van de wedstrijd te fluiten.

18:29

118': De minuten zijn bijna volgemaakt. Veefkind geeft nog een hoekschop weg. Een indraaier en we weten dat die van de voet van Vanmechelen gevaarlijk zijn. Aan de tweede paal wordt de hoekschop weggewerkt.

18:28

116': Lammertijn heeft geen angstige herinneringen aan de gelijkmaker, want nu is ze wel heel rustig bij het uitvoetballen. Bijna is Bouteibi bij haar, maar de doelvrouw van OHL blijft er ijzig kalm onder.

18:26

115': Angel Kerkhove heeft zich helemaal leeg gelopen. Chionne Bonny komt in haar plaats.

18:24

OHL verdedigt slecht uit, Club profiteert niet

18:23

112': Alweer kan Martlé voorzetten, maar haar voorzet waait over alles en iedereen weg.

18:23

Weer net niet voor Club YLA

18:21

110': Nu leest Van Der Linden wel goed een voorzet van Club. Ze ontzet een gevaarlijke aflegger van Martlé.