Saudi-Arabië geeft toe dat journalist werd gedood in consulaat

De voorbije dagen vatten demonstranten post voor het Saudische consulaat in Istanbul © AFP

Meer dan twee weken na de verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi heeft Riyad toegegeven dat de criticus van het regime dood is. Achttien verdachten zouden zijn opgepakt.

pvm

Het officiële Saudische nieuwsagentschap Spa meldde vrijdagnacht dat Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul in een 'vechtpartij' verwikkeld raakte met ‘verschillende personen’. In een vervolgverklaring, uitgegeven door het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken, staat dan weer dat een discussie tussen Khashoggi en medewerkers van het consulaat uit de hand gelopen is. 'Dat leidde tot een gevecht, en uiteindelijk tot zijn dood. Daarna probeerden betrokkenen de feiten te verdoezelen', leest de verklaring.

De Amerikaanse president Donald Trump liet vrijdagnacht in een eerste reactie verstaan dat hij die lezing van de feiten 'geloofwaardig' vindt. 'Het is een eerste stap in de goede richting. Ik denk dat we dichtbij de oplossing voor een heel groot probleem staan', zei Trump.

De Turkse autoriteiten gaan er echter van uit dat Khashoggi vermoord werd door een vijftienkoppig commando dat speciaal daarvoor vanuit Saudi-Arabië naar Istanbul was afgereisd. Er is eveneens sprake van een geluidsopname waarop te horen is hoe Khashoggi wordt gemarteld en onthoofd.

Trump zei vrijdagnacht wel dat hij 'enkele vragen' heeft bij de dood van de journalist. Hij zal daarom nog een gesprek aangaan met kroonprins Mohammed bin Salman. De Amerikaanse president zei eerder al wel dat hij niet van plan is het Saudische regime economische sancties op te leggen, aangezien dat 'meer dan een miljoen Amerikaanse banen zou kosten'. De handel tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië, onder meer in wapens, is goed voor zo'n 450 miljard dollar.

'Saudi-Arabië is verder een belangrijke bondgenoot in de regio, als tegengewicht tegen Iran. Het is niet de gemakkelijkste situatie', zei Trump nog.

Vijftien getuigen gedagvaard

Khashoggi wou op 2 oktober in het consulaat in Istanbul papieren in orde brengen voor zijn aanstaande huwelijk. Sinds die dag is niets meer van hem vernomen. Hij was een groot criticus van onder meer kroonprins Mohammed bin Salman.

Vrijdag dagvaardde het Turkse openbaar ministerie al verschillende werknemers van het Saudische consulaat als getuigen. Het officiële Turkse nieuwsagentschap Anadolu meldde dat het om vijftien Turken gaat, onder wie een chauffeur, een boekhouder en een technicus van het consulaat.

Het Saudische agentschap Spa meldt dan weer dat het plaatsvervangende hoofd van de inlichtingendiensten, generaal Ahmed al-Asiri, in de nasleep van de feiten ontslagen werd. Ook koninklijk adviseur Saud al-Qahtani werd de laan uitgestuurd, klinkt het. Hun ontslag lijkt een poging om kroonprins Bin Salman uit de wind te zetten.

Verenigde Naties ontsteld

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zegt in een persbericht 'zeer ontsteld te zijn door de bevestiging van de dood van Khashogggi'.

'Een snel, diep en transparant onderzoek naar de omstandigheden van zijn overlijden zijn nu nodig', benadrukt Guterres. 'De verantwoordelijken moeten snel verplicht worden rekenschap af te leggen voor hun daden.'