AUSTRALIAN OPEN. Serena makkelijk voorbij Bouchard, ook Djokovic blijft foutloos en Thiem geeft op

© AFP

© AFP

© EPA-EFE

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Canadees Milos Raonic heeft zich donderdag geplaatst voor de derde ronde op het Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen: hij klopte Stan Wawrinka naar huis na een spannende viersetter. Novak Djokovic liet geen steek vallen, Dominic Thiem moest dan weer de strijd staken. Bij de vrouwen kon de Japanse Naomi Osaka zich vlot plaatsen voor de volgende ronde, maar zorgde Yulia Putintseva alweer voor opschudding met een middelvinger. Nummer één Halep flirte met uitschakeling. Serena Williams kende weinig moeite met tennisbabe Eugenie Bouchard.

LEES OOK. Elise Mertens kwalificeert zich voor derde ronde, Van Uytvanck ook uitgeschakeld in dubbelspel

Klik hier voor live uitslagen van de Australian Open.

De Canadees Milos Raonic (ATP 17) ging in vier sets - en evenveel tiebreaks - voorbij de Zwitser Stan Wawrinka (ATP 59), de toernooiwinnaar van 2014 en nadien nog goed voor twee halve finales: 6-7 (7/4), 7-6 (8-6), 7-6 (13/11) en 7-6 (7/5). Raonic neemt het in de volgende ronde op tegen de Fransman Pierre-Hugues Herbert (ATP 55), winnaar in vier sets tegen de Zuid-Koreaan Hyeon Chung (ATP 25), vorig jaar nog halvefinalist: 6-2, 1-6, 6-2 en 6-4.

© EPA-EFE

De partij werd tijdens de derde set even onderbroken vanwege de regen. Toen het dak van de Rod Laver Arena, het grootste stadion in Melbourne Park, was gesloten, trok Raonic de partij naar zich toe. Ook op Margaret Court Arena en in Melbourne Arena ging het dak dicht. Een uurtje later konden ook op de andere courts de wedstrijden opnieuw van start gaan.

© AFP

Ook het duel tussen de Japanner Kei Nishikori (ATP 9) en het Kroatische opslagkanon Ivo Karlovic (ATP 73) loste de verwachtingen helemaal in. De als achtste geplaatste Japanner had vijf sets en bijna vier uur nodig om voorbij de stugge Kroaat te geraken: 6-3, 7-6 (8/6), 5-7, 5-7 en 7-6 (10/7), ondanks 59 aces van Karlovic. In de derde ronde neemt Nishikori het eerstdaags op tegen de winnaar van het duel tussen de Duitser Philipp Kohlschreiber (ATP 32) en de Portugees Joao Sousa (ATP 44).

Novak Djokovic laat geen sets liggen

© AFP

Novak Djokovic bleef ook in de tweede ronde foutloos en rekende in drie sets af met de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (ATP 177): 6-3, 7-5 en 6-4 na 2 uur en 4 minuten. De wedstrijd was een heruitgave van de finale van 2008: toen won de Servische nummer 1 van de wereld in vier sets en pakte zo zijn eerste eindzege Down Under, daarna volgden nog titels in 2011, 2012, 2013, 2015 en 2016. Vorig jaar verloor Djokovic in de achtste finales van de Zuid-Koreaan Hyeon Chung.

Eerder dit toernooi stond Djokovic in Melbourne in de eerste ronde al geen set toe aan de Amerikaanse qualifier Mitchell Krueger (ATP 230). In de derde ronde wacht de negentienjarige Canadees Denis Shapalov (ATP 27).

Thiem gooit de handdoek

Voor Dominic Thiem is het Australian Open vroegtijdig tot een einde gekomen. De Oostenrijkse nummer acht van de wereld moest donderdag immers opgeven in zijn wedstrijd van de tweede ronde tegen de Australische tiener Alexei Popyrin (ATP 149), die met een wildcard speelt. Op dat moment stond het al 7-5, 6-4 en 2-0 in het voordeel van de thuisspeler.

Thiem leek niet hersteld van zijn marathonwedstrijd in de eerste ronde tegen de Fransman Benoît Paire en zo ging de finalist van vorig jaar op Roland Garros er in Melbourne al snel uit, nadat hij er twee keer op rij de vierde ronde had weten te bereiken.

Zverev met veel moeite

© EPA-EFE

De Duitser Alexander Zverev (ATP 4) had het niet onder de markt tegen de Fransman Jérémy Chardy (ATP 36), maar trok in vijf sets toch aan het langste eind: 7-6 (7/5), 6-4, 5-7, 6-7 (6/8) en 6-1 stond er na 3 uur en 46 minuten te lezen op het scorebord van de Margaret Court Arena in Melbourne.

In de volgende ronde wacht met de Australiër Alex Bolt (ATP 159) geen onoverkomelijke hindernis voor de jonge Zverev, die nog op zoek is naar bevestiging op een Grand Slam. Verder dan één kwartfinale, vorig jaar op Roland Garros, kwam de 21-jarige Duitser vooralsnog niet. In november mocht hij wel mooi de Masters op zijn erelijst schrijven. Bij een zege in Melbourne komt hij er voor de eerste keer in de achtste finales terecht.

Serena Williams geeft amper vier games prijs tegen Bouchard

© AFP

Serena Williams blijft in Melbourne op koers voor haar 24e grandslamtitel (een mogelijke evenaring met het record van Margaret Smith-Court). De 37-jarige Amerikaanse kende in haar tweede ronde geen enkele moeite met tennisbabe Genie Bouchard (WTA 79). Serena klopte de Canadese in twee korte sets: 6-2 en 6-2. In de volgende ronde treft Williams het Oekraïense toptalent Dayana Yastremska.

Osaka vlot naar derde ronde

© EPA-EFE

In de tweede ronde bij de vrouwen flirtte Simona Halep dan weer met de uitschakeling. De Roemeense nummer een van de wereld had in haar duel tegen de Amerikaanse Sofia Kenin (WTA 37) drie sets nodig: 6-3, 6-7 (5/7) en 6-4. In de beslissende set liep Kenin even zelfs 2-4 uit, maar finaal wist de Roemeense de partij nog in haar voordeel om te buigen. In de derde ronde volgt een duel met de Amerikaanse Venus Williams (WTA 36).

© REUTERS

Vorig jaar was Halep in Melbourne nog verliezend finaliste, de Deense Caroline Wozniacki bleek toen in de finale te sterk. In september zette ze een punt achter haar seizoen om zich te laten behandelen voor een rugblessure. Pas begin dit seizoen kwam ze met wisselend succes terug in actie, op het Australian Open wist ze haar eerste duel te winnen.

De Japanse Naomi Osaka kende minder problemen in haar tweede ronde. De nummer vier van de wereld, vorig jaar nog winnares op het US Open, maakte in twee sets (6-2 en 6-4) korte metten met de Sloveense Tamara Zidansek (WTA 78). In de volgende ronde wacht nu een duel met Hsieh Su-wei (WTA 27) uit Taiwan voor een stek in de achtste finales.

Zesde reekshoofd Elina Svitolina (WTA 7) mag naar de volgende ronde met een zege in twee sets (6-4 en 6-1) tegen de Slowaakse Viktoria Kuzmova (WTA 48). De tennisster uit Oekraïne strandde vorig jaar in de kwartfinales, haar beste prestatie tot nu toe in Melbourne.

De als zevende geplaatste Karolina Pliskova (WTA 8) uit Tsjechië klopte na een valse start de Amerikaanse Madison Brengle (WTA 88) met 4-6, 6-1 en 6-0, en treft in de derde ronde de Italiaanse Camila Giorgi (WTA 28).

Woensdagavond heeft Yulia Putintseva (WTA 39) dan weer voor opschudding gezorgd in Australië. De Kazachse stak na haar nederlaag tegen de Zwitserse Belinda Bencic (WTA 49) in de tweede ronde immers haar middelvinger op naar haar fans, zo bleek uit beelden die op sociale media circuleren:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eerder had Putintseva al verwijten gekregen van Barbora Strycova (WTA 34) omdat ze na hun partij in de openingsronde de Tsjechische op een al te stevige handdruk zou getrakteerd hebben.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen