Standard moet forfait geven nadat fans verhinderen dat spelersbus kan vertrekken: “Zwartste bladzijde uit clubgeschiedenis”

Wat al even in de lucht hing, is nu ook bevestigd: de wedstrijd tussen Standard en Westerlo op de achtste speeldag van de Europe Play-offs zal niet gespeeld worden. Honderden fans van de Rouches voerden vrijdag protestacties tegen de Amerikaanse eigenaars 777 Partners en zorgden er zo voor dat de spelersbus niet richting het stadion kon vertrekken. Het relaas van een bewogen avond in Luik.

Thst en Quinten Torfs

Omstreeks 17u30 arriveerden de eerste Standard-fans aan het oefencomplex van de club, waar de spelers en trainer Ivan Leko de wedstrijd voorbereidden. Hun opzet? Verhinderen dat de spelersbus richting Sclessin zou kunnen vertrekken in een poging de wedstrijd tegen Westerlo niet te laten doorgaan.

Om 19u werd dit dan ook steeds waarschijnlijker. De talrijker geworden groep fans belemmerde dat spelers en staf het oefencomplex konden verlaten. Door een megafoon galmde dat er “vandaag niet gespeeld zou worden”. In een poging om de situatie te bedaren, ging CEO Pierre Locht - vanop een afstand weliswaar - met de supporters in gesprek. “Er zijn veranderingen op til. Jullie hebben de artikels in de media gelezen. Er komt een nieuw Standard. Ik begrijp jullie acties, maar het is mijn taak om jullie te vragen de wedstrijd te laten plaatsvinden.”

Dertig minuten reglementair wachten

Tevergeefs, zo bleek, want de sfeer op Académie werd steeds grimmiger. Meer dan een uur later werden de spelers nog steeds vastgehouden op het trainingscentrum, en toen er om 20u45 nog steeds geen spoor was van de thuisploeg op Sclessin, werd duidelijk dat de wedstrijd niet zou doorgaan. Tot een officiële forfaitnederlaag zou het niet komen. Standard riep overmacht in. Scheidsrechter van dienst Marco Simonini legde uit. “De ploeg van Standard is niet aanwezig, nu moeten we dertig minuten reglementair wachten alvorens de bevoegde instantie de beslissing kan nemen”, verklaarde de ref die zijn debuut in 1A zou maken.

Omstreeks 21u15 kwam dan ook de officiële aankondiging van Standard dat de wedstrijd niet gespeeld zou worden. “Onze spelers worden nog altijd geblokkeerd op het trainingscentrum door enkele honderden supporters. Overleg met deze fans heeft niet tot een oplossing geleid. Standard betreurt de situatie ten zeerste en verontschuldigt zich tegenover Westerlo en de supporters van beide ploegen die vanavond in het stadion aanwezig waren.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Supportersgroepen Standard reageren

“We maken de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van de club mee! Dit maffioos bedrijf laat geldstromen circuleren van het ene bedrijf naar het andere zonder te investeren in de goede werking ervan. Vandaag worden ze door hun frauduleuze acties in het nauw gedreven en de resultaten zijn onverbiddelijk”, schrijven de supportersgroepen, die eisen dat de Amerikanen zich terugtrekken als eigenaar.

De aanhang vreest ook een faillissement, dichtbij het einde van het seizoen. “Wij, de supporters, zullen niet blijven toekijken hoe onze kleuren verdwijnen. Onze club moet zo snel mogelijk opnieuw verkocht worden! Wij roepen alle lokale investeerders op zich te melden met het oog op een overname.”

© La Dernière Heure

Reactie Westerlo

Door de uitzichtloze situatie kort voor aftrap nam Standard zelf contact op met Thibault De Gendt om aan te geven dat de wedstrijd niet zou doorgaan. Tegenstander Westerlo - omstreeks 19u aangekomen op Sclessin - werd hiervan op de hoogte gebracht, maar de bezoekers beslisten alsnog om zich op te warmen.

“Het zijn speciale omstandigheden”, reageerde Westerlo-coach Bart Goor voor aanvang van de wedstrijd tijdens het gebruikelijke interview. “Wij zullen de match voorbereiden zoals we dat altijd doen. Je weet nooit of de wedstrijd toch gespeeld wordt. We zullen wel zien wat er te gebeuren staat. Een situatie als deze is nooit leuk. Niet voor de supporters, niet voor het voetbal.”

Westerlo gaat zo met een eerste driepunter in de Europe play-offs aan de haal. Goor ziet er alleszins de humor, en het voordeel, wel van in.”Het is goed voor de groep, maar wij hadden liever gespeeld”, lachte de coach van de Kemphanen, die zag hoe zijn spelers zich wel vermaakten in een quasi leeg Sclessin.

(lees verder onder de afbeeldingen)

De spelers van Westerlo begonnen gewoon aan hun opwarming.© BELGA

De spelers van Westerlo zien het grappige er wel van in.© BELGA

Sinan Bolat, keeper van Westerlo en tevens ex-Standard, groet de meegereisde fans.© BELGA

© BELGA

De fundamentele problemen

Spelers en personeel die niet betaald worden, misnoegde leveranciers die hun kat sturen, een transferverbod na een gemiste tussentijdse evaluatie door de licentiecommissie en een Amerikaanse eigenaar (777 Partners) die zich hult in stilzwijgen. Het is dezer dagen kommer en kwel aan de boorden van de Maas ter hoogte van de Rue de la Centrale.

Dat de Luikse supporters hun Amerikaanse eigenaars meer dan beu zijn, is niets nieuws. Ze voeren al het hele seizoen actie tegen 777 Partners. Maar gezien de recente ontwikkelingen hoeft het niet te verbazen dat ze nu een tandje bijsteken in hun protest. In een statement dat gedeeld wordt op sociale media riepen de Standard Ultra’s alle supporters op om vanaf 17 uur aan het stadion te komen protesteren.

Aan de poorten van het stadion hingen een aantal spandoeken met niet mis te verstane boodschappen als ‘Fuck 777’ en ‘777 Go Home’.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen