Direct naar artikelinhoud

Trump-administratie verbiedt overheidsdienst om woorden als transgender, foetus en diversiteit nog te gebruiken

het hoofdkwartier van de CDC in Atlanta.Beeld REUTERS

Het Amerikaanse instituut voor volksgezondheid, de Centers for Disease Control (CDC), heeft van de overheid instructies gekregen om een lijst van zeven woorden of uitdrukkingen niet meer te gebruiken in officiële documenten die betrekking hebben op de budgetten van de dienst.

Beleidsanalisten van de CDC in Atlanta kregen donderdag tijdens een briefing te horen dat er een lijst van verboden woorden is opgesteld. Het gaat om de woorden “vulnerable” (kwetsbaar), “entitlement” (aanspraak), “diversity” (diversiteit), “transgender”, “fetus” (foetus), “evidence-based” (gebaseerd op bewijs) en “science-based” (wetenschappelijk gefundeerd).

In sommige gevallen kregen de analisten alternatieve uitdrukkingen voorgeschoteld. In plaats van “gebaseerd op bewijs” of “wetenschappelijk gefundeerd” stelt de Trump-administratie voor dat ze voortaan schrijven “CDC baseert zijn aanbevelingen op wetenschap rekening houdend met gemeenschapsnormen en wensen”.

Het verbod houdt betrekking op documenten aangaande de financiering en bijbehorende documenten die aan partners van de CDC en het Congres gegeven worden, zo deelde een van de analisten die de vergadering bijwoonde mee aan de Washington Post. Andere aanwezigen bevestigden het nieuws.

"Bij mijn weten hebben we nooit eerder tegenwerking gehad vanuit ideologisch standpunt."
Analist bij CDC

Ongeloof

De analist, wiens naam enkel bij de krant gekend is omdat hij geen officiële woordvoerder van de CDC is, zegt dat het de eerste keer in zijn lange carrière is dat er woorden verboden worden omdat ze “controversieel” zijn. Volgens mijn ervaring hebben we nooit eerder tegenwerking gehad vanuit ideologisch standpunt,” vertelt hij. De aanwezigen op de vergadering reageerden vol ongeloof, zegt de analist: “het was heel erg van: ‘Ben je serieus?’Maak je een grap?’”

De medewerker verwacht dat er vanuit de CDC heftig zal gereageerd worden op de censuur. “Onze experts ter zake zullen dit niet zomaar laten passeren – het nieuws heeft hen nog niet bereikt.”

12.000 personeelsleden

Het CDC heeft een budget van ongeveer zeven miljard dollar en stelt meer dan 12.000 mensen te werk die zich in de VS en daarbuiten bezighouden met alles gaande van voedselveiligheid tot hartziekten, kanker en de bescherming tegen de uitbraak van besmettelijke ziektes. De instelling kan algemeen rekenen op steun van zowel Republikeinen als Democraten.

"Verkeerde voorstelling"

Volgens het Amerikaanse departement voor Gezondheid en Sociale diensten (HHS) dat de CDC overziet, is het nieuws over de censuur uit de context gerukt. “De bewering dat HHS ‘woorden heeft verboden’ is een compleet verkeerde voorstelling van de gesprekken over de formulering van de budgetaanvraag,” zegt HHS-woordvoerder Matt Lloyd.

De Trump-administratie zit vol gevaarlijke ontkenners van de wetenschap die niets van doen hebben met Amerikaanse openbare gezondheidsinstellingen zoals de CDC.
Mara Keisling, directeur Nationaal Centrum voor Transgendergelijkheid

Irrationeel

Het nieuws wordt ook buiten de CDC op verbouwereerde reacties onthaald. “Doen en blijven doen alsof transgender mensen niet bestaan en toestaan dat deze leugen onderzoek naar de openbare gezondheid en preventie besmet, is irrationeel en erg gevaarlijk,” reageert Mara Keisling, directeur van het Nationaal Centrum voor Transgendergelijkheid. “De Trump-administratie zit vol gevaarlijke ontkenners van de wetenschap die niets van doen hebben met Amerikaanse openbare gezondheidsinstellingen zoals de CDC,” gaat ze verder.

"Hier is een woord dat wel nog mag: belachelijk."
Rush Holt, directeur American Association for the Advancement of Science

Ook Dana Singiser, vicepresident openbaar beleid en overheidszaken bij Planned Parenthood liet haar stem horen. “Je kan niet strijden tegen het zikavirus of de gezondheid van vrouwen en foetussen verbeteren als je het woord ‘foetus’ niet mag gebruiken. Je moeten kunnen spreken over wetenschap en bewijs als je op zoek gaat naar behandelingen voor besmettelijke ziektes als ebola.”

“Hier is een woord dat wel nog mag,” reageerde Rush Holt, directeur van de American Association for the Advancement of Science: “Belachelijk”.